Șoferii companiei de transport local din Constanța protestează. Nu circulă niciun mijloc de transport în comun

Ioana Constantin 01.11.2021, 10:13

După ce săptămâna trecută angajații CT BUS au protestat în fața Prefecturii Constanța pentru a-și cere drepturile, în prima zi de noiembrie au protestat din nou și au refuzat să intre pe traseu. Zeci de angajați ai companiei de transport în comun anunță că nu se vor întoarce la muncă până când nu vor discuta cu primarul municipiului și până când nu se va găsi o rezolvare.

Șoferii companiei de transport local din Constanța protestează

Le-a ajuns cuțitul la os. Zeci de angajați ai companiei de transport public în comun din Constanța au protestat încă de la primele ore ale dimineții în curtea CT BUS. Șoferii de autobuz au amenințat încă de săptămâna trecută de la protestul din fața Prefecturii că vor bloca transportul public de călători în tot orașul dacă nu se ajunge la o înțelegere. Angajații își cer drepturile, vor să discute cu primarul municipiului și nu renunță la protest până când acest lucru nu se va întâmpla.

Am făcut toate eforturile posibile pentru binele companiei. Fără pauze săptămânale, merităm un spor și nu ni se dă. Am solicitat și ni s-a promis și nu am văzut nimic până în prezent. Noi facem toate aceste eforturi, lucrăm până la 300 de ore, nici măcar nu suntem plătiți conform legii, a spus un șofer.

Soferii companiei de transport local din Constanta protesteaza
Flururas de salariu

Scopul angajaților CT BUS este de a atenționa autoritatea locală cu privire la starea negocierilor în ceea ce privește revendicările contractuale. Oamenii vor măriri salariale și sporuri mai consistente. În acest moment un șofer fără prea mulți ani de vechime nu câștigă mai mult de 2500 de lei. Pentru asta lucrează peste 200 de ore.

În jur de 3500 câștigă un șofer cu aproape 20 de ani de vechime. Liderii sindincali au explicat că negocierile la noul contract colectiv de muncă stagnează de trei luni de zile și nu se întrevede nicio cale de înțelegere cu conducerea Regiei de Transport sau cu Municipalitatea.

 Nu am primit niciun răspuns de la Prefectură. Nu ne-a băgat nimeni în seamă. Singurul cu care am discutat este viceprimarul USR. Cum vedeți lucrurile? Nu mai știm în ce parte să o luam. Lumea s-a săturat.

Am fost mintiți de anul trecut, de când este domnul primar. Am avut și o întâlnire cu dânsul în ianuarie, am avut și în vară, ne-a promis. Nu s-a întâmplat nimic. Numai minciuni. Vom sta și vom bloca Constanța pentru că nu suntem batjocura nimănui, a spus Daniel Toma, lider de sindical.

Soferii companiei de transport local din Constanta protesteaza
Daniel Toma

CT BUS anunță publicul călător că se află în incapacitatea de a asigura transportul în comun, din cauza unei greve spontane. Astfel, șoferii refuză să iasă pe traseu, în contextul negocierilor eșuate pentru mărirea salariilor. Vă oferim scuze pentru disconfortul creat și vă asigurăm că facem demersuri pentru rezolvarea acestei situații, este comunicatul de presă transmis de CT BUS.

La rândul ei, și Primăria Constanța a emis un comunicat de presă, din care roagă angajații CT Bus să-și reia activitatea, deoarece localnicii cotizează lunar pentru a-și asigura transportul public în oraș, mai exact salariile sunt primite din banii orașului și ai cetățenilor.

Stimați angajați ai CT Bus, constănțenii vă plătesc pentru a le asigura transportul public în oraș. Vă rog să rețineți acest lucru. Dumneavoastră vă primiți salariile din banii orașului și ai cetățenilor pe care sunteți obligați să îi respectați.

Hai să limpezim puțin toată această situație: anul trecut, din veniturile totale ale companiei (121 de milioane de lei), Primăria (adică locuitorii orașului Constanța) a plătit 84% (102 milioane). Mai mult decât atât, separat de această finanțare, tot din banii constănțenilor se plătesc autobuzele și microbuzele noi, ceea ce presupune o investiție de peste 100 de milioane de lei.

Bun, mai departe. În 2020, CT Bus a avut 724 de salariați, care au atras o cheltuială de circa 55 de milioane de lei. Asta înseamnă un salariu lunar mediu net de 3700 lei la nivel de companie. Păstrând proporția de mai sus, deducem că 3100 de lei vi i-au plătit locuitorii orașului, iar restul de 600 lei i-ați produs dumneavoastră.

Având în vedere aceste lucruri, permiteți-mi să vă întreb: este corect ce ați făcut astăzi? Vi se pare normal să îi văduviți de un serviciu esențial pe cei care vă plătesc salariile?

Nu mă înțelegeți greșit, sunt perfect de acord ca performanța să se plătească întocmai. Și îmi doresc și eu ca în Constanța toată lumea să beneficieze de salarii bune și de un trai decent. Dar vă rog frumos să rețineți că soluția creșterii veniturilor ține de gestionarea eficientă a banilor pe care vi-i dau deja cetățenii și de creșterea veniturilor proprii. Iar aceasta este responsabilitatea exclusivă a companiei de care vă ocupați dumneavoastră, nu a constănțenilor pe care astăzi i-ați privat de un serviciu pe care ei vi-l plătesc.

Trag speranța că lucrurile vor reintra în normal și că vorbim toți aceeași limbă: cea a bunului-simț și a respectului față de mâna care ne hrănește. Vă mulțumesc, este comunciatul transmis de Primăria Constanța.

Urmăriți Impact.ro și pe