Șoferii care au mașină pe benzină trebuie să știe asta. Ce se întâmplă la pompă

Șoferii care au mașină pe benzină trebuie să știe asta. Ce se întâmplă la pompă

În România, un salariat care încasează venitul mediu net pe economie, de 3.182 de lei, poate cumpăra 672 de litri de benzină într-o lună. Spre comparație, un german poate achiziționa aproximativ două tone de benzină, cu salariul mediu net. Datele au fost prezentate într-un studiu privind evoluția prețurilor la benzină la nivel european în prima jumătate a acestui an.

Evoluția prețurilor la benzină. Cum îi afectează pe șoferii români

Potrivit unor statistici, în luna mai în România s-a înregistrat cel mai mic preț la benzină din ultimii 10 ani. În medie, un litru de carburant costa 4.27 lei/ litru. Scăderea costurilor la carburanți a fost efectul generat de pandemie și, în special, de instituirea stării de urgență în țară.

Pandemia a dus la o scădere a prețuutilor la combustibil în toată Europa. Însă odată cu ridicarea unor restricții și revenirea la o circulație normală a autovehiculelor, costul carburanților a început din nou să crească.

Potrivit unui studiu realizat de Picodi.com, privind  evoluția prețurilor la benzină în prima jumătatea a anului 2020, un român care câștigă salariul mediu net pe economie, de 3.182, poate achiziționa 672 de litri de benzină. Un german 1983 de litri, iar un ceh 881 de litri, scrie Evz.ro.

Într-un calasament european, România se află, din acest punct de vedere, pe locul 30.

Pe primele două poziții se află Elveția și Luxemburg, care se pot lăuda cu cel mai bun raport dintre salariu mediu pe economie și prețul litrului de benzină. Astfel, un elvețian poate cumpăra 3.795 de litri de benzină pe lună, iar un cetățean din Luxemburg 3.320 de litri. De asemenea, pe un loc fruntaș se află și Danemarca, unde un cetățean poate achiziționa 2.484 de litri.

La polul opus se află cetățenii din Moldova, Ucraina și Albania unde salariul mediu permite achiziționarea a numai 352, 345, respectiv 239 litri de combustibil pe lună.

Șoferii care au mașină pe benzină trebuie să știe asta. Ce se întâmplă la pompă

Șoferii care au mașină pe benzină trebuie să știe asta. Ce se întâmplă la pompă

Românnia, printre țările cu cea mai mare scădere a prețului benzinei

Studiul celor de la Picodi.com arată că cele mai mari scăderi ale prețului la litrul de benzină s-au înregistrat în țări precum Bosnia și Herțegovina (−17,8%), Ucraina (−15,4%) și în Macedonia (−12,5%). România se află pe locul trei în acest clasament cu o scădere a costului benzinei de 14%.

Cele mai mici reduceri la carburant au fost înregistrate în Norvegia (3,5%), Islanda (3,2%) și Irlanda (3%).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI