Sociopol: PSD, lider detașat în preferințele de vot ale românilor. PNL atinge 16% din intenția la urne

Mihnea Tălău 22.02.2022, 12:37
Sociopol: PSD, lider detașat în preferințele de vot ale românilor. PNL atinge 16% din intenția la urne

PSD conduce în preferințele de vot ale românilor urmat de AUR și PNL. Potrivit celui mai recent sondaj Sociopol, institutul patronat de Mirel Palada. Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar fi cotat cu 35% în preferințele electoratului, urmat de AUR cu 22%, PNL 16% și USR cu 13%. Sondajul a analizat și popularitatea liderilor publici.

Doar cinci partide în luptă pe eșichierul politic

Social-democrații sunt constanți, dar se observă o creștere în preferințele electoratului a partidului AUR, în timp ce PNL și USR se află pe o vădită pantă descendentă. Conform sondajului, în afară de UDMR (6%), în prezent niciun alt partid nu ar întruni pragul electoral de 5%. Mai mult, PMP -ul dominat de lupte intestine este creditat cu doar 1%, iar Pro România și ALDE au, fiecare, 2%.

Surprize în privința încrederii în liderii politici

Sondajul Sociopol a analizat și popularitatea liderilor publici.

În privința încrederii în liderii politici, sondajul devine foarte interesant. Paradoxal, poate, primul loc este ocupat de Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA cu 29%. La doar un procent în urmă se situează liderul PSD, Marcel Ciolacu (28%), urmat de premierul Nicolae Ciucă (27%) şi ministrul Sănătății Alexandru Rafila (26%) .

Pe următoarele locuri se clasează, în ordine Raed Arafat (25%), Victor Ponta (24%) și George Simion, în nota partidului AUR, cu 20%. O surpriză o reprezintă fostul lider PSD, Liviu Dragnea care acumulează 13% la capitolul încredere, devansându-i pe Ludovic Orban, Florin Cîțu sau Cătălin Drulă.

De remarcat este că de la USR, cu 15%, îl regăsim pe fostul președinte Dacian Cioloș, în timp ce actualul președinte interimar, Cătălin Drulă nu ar obține decât un 7%, aproape jumate din media partidului. Nu în ultimul rând merită subliniat faptul că Liviu Dragnea, recent ieșit din penitenciar, se află la un nesperat 13%, în timp ce partidul său Alianța pentru Patrie (ApP) întrunește doar 2%.

Interesantă este absența, pe listă, a vocalei senatoare Diana Șoșoacă, o prezentă constantă, până acum, în preferințele electoratului român.

Sondajul Sociopol a fost realizat în perioada 9-19 februarie, pe un eşantion de 1,001 persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...