Șoc la Casa Albă! Răzbunarea Primei Doamne după ce l-a prins pe președintele SUA cu propria secretară. „First Lady” s-a încurcat cu un sergent mai tânăr, apoi s-a iubit cu o jurnalistă

Cătălin Mureșanu / 29.10.2020, 17:48
Șoc la Casa Albă! Răzbunarea Primei Doamne după ce l-a prins pe președintele SUA cu propria secretară. „First Lady” s-a încurcat cu un sergent mai tânăr, apoi s-a iubit cu o jurnalistă

Începem povestea cu un clișeu. Se spune că în spatele unui bărbat de succes se află o femeie puternică. Și mergem în Statele Unite ale Americii, acolo unde  „Prima Doamnă” a avut mereu o importanță deosebită în viața socială și chiar politică. Eleanor Roosevelt a fost cea mai longevivă femeie în poziția de „First Lady” – între martie 1932 și aprilie 1945 – și una dintre cele mai mediatizate, iubite și controversate apariții feminine de la Casa Albă.

Răzbunarea Primei Doamne după ce președintele SUA a înșelat-o cu propria secretară

Femeia din spatele lui Franklin Delano Roosevelt (al 32-lea președinte SUA), singurul șef de stat american cu patru mandate consecutive, nu s-a mulțumit cu rolul de decor la brațul unuia dintre cei mai influenți oameni din lume și a fost implicată în foarte multe proiecte personale. Eleanor, pe care Harry Truman, succesorul lui Roosevelt la Casa Albă, o considera „Prima Doamnă a lumii”, a fost o reputată activistă, nu a ezitat să meargă pe front în cel de-al doilea război mondial pentru a-i încuraja pe soldați, a participat la înființarea Organizației Națiunilor Unite și, uneori, într-un mod fervent, nu a ezitat să conteste unele decizii politice luate de soțul ei.

De altfel, relația dintre Eleanor și Franklin Delano Roosevelt a cunoscut, pe lângă momentele frumoase, destul de multe umbre. De la început trebuie să spunem că cei doi sunt verișori de gradul 5. O căsnicie încercată din care au rezultat șase copii, unul dintre s-a stins din viață la opt luni. Eleanor i-a fost alături soțului ei într-un moment critic, atunci când acesta a fost lovit de o boală gravă – poliomelită – și a fost nevoit să-și ducă existența anturat amar de cârje și cărat în scaunul cu rotile. Chiar și așa, cu o voință de fier și o femeie puternică lângă el, Roosevelt a câștigat alegerile și a devenit președintele SUA. Apoi a fost reales și reales.

Nicolae Baciu scrie în cartea „Yalta, cedarea României către ruși” că destinul lui Franklin Delano Rooesevelt, care provenea dintr-o familie extrem de bogată, patriciană, era să devină ori un businessman, ori un playboy. Și se pare că președintele american nu a fost ocolit de a doua caracterizare.

Razbunarea Primei Doamne
Razbunarea Primei Doamne

Printre multele cuceriri ale bărbatului care alături de Churchill și Stalin a împărțit lumea pe un șervețel la Yalta, se numără chiar secretara soției sale, Lucy Mercel, alături de care a avut o relație extraconjugală care a durat, chiar sub nasul lui Eleanor, foarte mulți ani.

La rândul lui, președintele a fost înșelat de soția sa. În cartea apărută în Statele Unite, „Eleanor Roosevelt and her friends”, care se bazează pe documente ultrasecrete de la Pentagon, este descrisă aventura Primei Doamne cu sergentul american Joseph P. Lash, un tânăr „solid și frumos”, cu aproximativ 25 de ani mai tânăr decât amanta sa, Eleanor având, la consumarea tumultului sentimental, 59 de ani. Cei doi au fost văzuți împreună în mai multe hoteluri din Chicago sau Illinois, într-un moment în care America se afla în plin război, astfel că președintelui nu i-a căzut prea bine amantlâcul consoartei, mai ales că tânărul amorez avea un trecut dubios, după ce, în anii studenției, fusese șef al tineretului comunist.

Acest aspect le-a ridicat semne de întrebare celor de la FBI, care au montat microfoane în camerele de hotel, în acest fel ieșind la iveală relația extraconjugală a Primei Doamne. Informat de către FBI, Roosevelt a ordonat ca iubitul chipeș și tânăr al soției lui să fie trimis, imediat, pe frontul din Pacific, în pătura gloanțelor japonezilor, acolo unde l-au urmat toți cei care au aflat de relația sergentului cu Eleanor.

O altă idilă a Primei Doamne a Americii a ieșit la iveală mult mai târziu, după ce a a fost publicat conținutul mai multor scrisori pe care Eleanor Roosevelt i le-a trimis jurnalistei americane Lorena Hickock. Din această corespondență reiese că între cele două femei a existat o relație lesbiană care ar fi durat o lungă perioadă de timp, aproximativ 30 de ani. 300 din cele peste 3500 de scrisori, pe care Roosevelt și Hickock și le-au scris una alteia, au fost publicate în cartea „Unspeakable: The Rise of the Gay and Lesbian Press” a lui Rodger Streitmatter.

După moartea soțului ei, survenită în aprilie 1945, la câteva luni de la „momentul Yalta”, Eleanor Roosevelt a rămas implicată în plan politic până când s-a stins din viață, la data de 7 noiembrie 1962.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI