Soborul Maicii Domnului, sărbătoare mare în a doua zi de Crăciun. Ce să faci astăzi, pe 26 decembrie, ca să îți meargă bine tot anul

Andrei Simion 26.12.2022, 11:58
Soborul Maicii Domnului, sărbătoare mare în a doua zi de Crăciun. Ce să faci astăzi, pe 26 decembrie, ca să îți meargă bine tot anul

A doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului, 26 decembrie, este o sărbătoare mare. În această zi este prăznuită Fecioara Maria, iar de această dată sunt legate tradiții și superstiții. Iată ce să faci astăzi ca să îți meargă bine tot anul.

Soborul Maicii Domnului, una dintre cele mai vechi sărbători

Soborul Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, ce datează încă din secolul al V-lea. Acesta reprezintă adunarea la slujbă a credincioșilor în cinstea Maicii Domnului.

Acesta este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. O astfel de sărbătoare există și pentru alţi sfinţi – de exemplu, Soborul Sfinţilor Ioachim şi Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli.

Cine a inventat globurile de Crăciun
A doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului

Ce să faci în a doua zi de Crăciun ca să îți meargă bine tot anul

Se spune că cei care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi sănătoși pe tot parcursul anului următor. La sate, tinerii și tinerele au obiceiul să danseze în această zi în semn de recunoștință pentru tinerețea pe care o trăiesc.

Un alt obicei în a doua zi de Crăciun, în mediul rural, este ca românii să meargă „cu colacul” la nași. „Colacul” constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte cârnaţi sau alte mărunţişuri. Când ajunge la casa naşului, finul trebuie să îi sărute mâna naşei şi să se îmbrățișeze de trei ori cu naşul, spunând „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult”.

Pe de altă parte, la fel ca de multe alte sărbători, și de Soborul Maicii Domnului sunt legate unele interdicții a căror încălcare ar avea consecințe. De exemplu, persoanele care se răzbună în această zi sau care intră în conflicte cu cei din jur vor suferi pierderi.

De asemenea, în a doua zi de Crăciun nu se spală haine. Se crede că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor. În plus, până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce și nu se coase, altfel acestea nu se mai căsătoresc.

Ce sfânt mai este prăznuit pe 26 decembrie

Tot în ziua de 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, ortodocșii îl mai pomenesc și pe Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana și pe Sf. Ier. Eftimie Mărturisitorul, episcopul Sardei. Primul dintre ei era de neam macedo-român, născut la Prilep, în sudul Serbiei, în anul 1320, fiind înrudit cu familia despotului Lazăr şi a domnului Ţării Româneşti, Nicolae Alexandru Basarab.

Sfântul Nicodim a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, unde a ajuns mai târziu egumen şi proto-epistat în conducerea Sfântului Munte. În 1264, a ajuns în Ţara Românească şi s-a stabilit pe valea râului Vodiţa, la o mică sihăstrie întemeiată de călugări vlahi.

Cu ajutorul domnitorilor Vlaicu Vodă şi Radu şi a sihaştrilor din partea locului, Sfântul Nicodim a zidit chilii şi biserică de piatră cu hramul Sfântul „Antonie cel Mare”, care a fost sfinţită în anul 1369.

Pe valea pârâului Tismana, a ridicat Mănăstirea voievodală Tismana, între anii 1377-1378. Aici, Sfântul Nicodim a format o obşte renumită de zeci de călugări şi a instituit o viaţă monahală ce respecta regulile din Sfântul Munte.

Alături de câțiva ucenici, Sfântul Nicodim a întemeiat Mănăstirea Vişina pe Valea Jiului, în locul unei sihăstrii mai vechi. În anul 1400 a întemeiat și Mănăstirea Prislop, în ţinutul Hunedoarei. În această mănăstire a stat câţiva ani.

Sfântul Nicodim conducea de la Tismana toate mănăstirile organizate de el şi întreţinea corespondenţă cu egumeni şi ucenici din muntele Athos, din Serbia şi din Ţara Românească, precum şi cu patriarhul Eftimie al Tîrnovei.

Se spune că unii dintre bolnavii care ajungeau la Tismana se vindecau, iar alții scăpau de problemele de sănătate prin rugăciunea şi binecuvântarea lui. Sfântul Nicodim s-a retras la bătrânețe în peșteră și a murit pe 26 decembrie 1406.

Urmăriți Impact.ro și pe