Soarta aurului României: Ce se întâmplă cu rezervele de aur ale țării

Raluca Juncu 20.11.2019, 15:27
Soarta aurului României: Ce se întâmplă cu rezervele de aur ale țării

Proiectul de lege privind repatrierea rezervei de aur a României a fost inițiat anul acesta, pe data de 1 aprilie, de fostul șef PSD, Liviu Dragnea, și de senatorul Șerban Nicolae.

Proiectul legislativ a fost atunci adoptat cu 60 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și 16 abțineri. Votul din Senat venea în ciuda faptului că Guvernul nu a emis niciun punct de vedere, iar Banca Națională nu a emis avizul, potrivit euractiv.

Proiectul a fost adoptat în luna aprilie, cu câteva ore înainte ca şi Guvernul să adopte actul prin care ar fi avertizat Parlamentul că, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să aibă acordul Băncii Centrale Europene (BCE).

Anterior atât Consiliul Legislativ, cât şi BNR au avertizat că o astfel de modificare a statului BNR are nevoie de avizul respectiv.

Iohannis trimite spre reexaminare Legea pentru aducerea rezervelor de aur în ţară

Astăzi, Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis proiectul de lege spre reexaminare Parlamentului. Șeful Statului este de părere că legea nu respectă angajamentele luate de România în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene.

Iohannis vrea reexaminarea legii care prevede aducerea rezervelor de aur înapoi în țară. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Iohannis vrea reexaminarea legii care prevede aducerea rezervelor de aur înapoi în țară. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Distinct de motivele de neconstituţionalitate ce au făcut obiectul analizei Curţii Constituţionale – care, prin Decizia nr. 414 din data de 26 iunie 2019, a constatat că dispoziţiile Legii pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României sunt constituţionale în raport cu criticile formulate – considerăm că soluţia legislativă preconizată prin articolul unic pct. 1 din legea supusă reexaminării este de natură să afecteze atribuţiile legale ale BNR şi să creeze premisele îndepărtării de la compatibilizarea legislaţiei BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Bănci Centrale (SEBC) şi cu cel al Băncii Centrale Europene (BCE) şi să genereze dificultăţi în aplicare, motiv pentru care se impune a fi reanalizată de către Parlament”, se consemnează în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Teodor Meleşcanu.

Recent, statele din imediata vecinătate a României își majorează rezervele de aur, cu scopul de a se feri de o eventuală criză. Un exemplu în acest sens îl oferă Banca Naţională a Serbiei care a cumpărat nouă tone de aur în luna octombrie, majorându-şi rezervele de metal preţios, aşa cum a cerut preşedintele Aleksandar Vucic, potrivit Bloomberg.

Urmăriți Impact.ro și pe