Slujba de Paște va fi refăcută în România. Când vor putea lua credincioșii lumină

Diana Radu 20.05.2020, 15:45

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că sluja de Paște va fi refăcută. Anunțul a fost făcut public pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, care este condusă de către Teodosie. O astfel de decizie este una fără precendent în interiorul Bisericii Ortodoxe.

Când va fi refăcută sluja de Paște România

Credincioșii sunt invitați de către Arhiepiscopia Tomisului la refacerea slujbei de Paște, care va avea loc în noaptea de 26 spre 27 mai. Tot atunci, credincioșii vor putea lua lumina sfântă, pe care poate nu au avut ocazia să o primească în izolare.

„Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. Prin urmare, pentru a repara acest neajuns… în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”, se arată în postarea publicată de Arhiepiscopia Tomisului pe Facebook.

slujaba paste, refacuta, arhiepiscopia tomisului
Când va fi refăcută sluja de Paște România

Arhiepiscopul Teodosie a mai anunțat că cei care vor să se spovedească sau se împărtățească în noaptea 26 spre 27 mai trebuie să țină post bisericesc în zilele de 24, 25 și 26 mai. De asemenea, Arhiepscopia spune că Lumina Sfântă pe care o vor primi credincioșii la refacerea slijbei este cea adusă de Paști de la Ierusalim. Aceasta a fost păstrată în tot acest timp în sfintele altare.

Chemarea Arhiepiscopiei Tomisului a credincioșilor în număr cât mai mare pentru refacerea slujbei de Paști încalcă prevederile guvernamentale impuse în starea de alertă, care interzic aglomerarea în biserici. Însă, se pare că Teodosie nu este la prima sfidare a regulilor. Arhiepiscopul a împărtășit sătămâna trecută toți credincioșii cu aceeași linguriță, în ciuda restricțiilor impuse de BOR. Cu toate aceste nu a primit nicio sancțiune.

Urmăriți Impact.ro și pe