Situație tragică în satele românești. Lipsa apei curente și seceta au dus la depopularea mai multor cătune: „Este istovitor”

Elena Avramescu 17.08.2022, 07:04
Situație tragică în satele românești. Lipsa apei curente și seceta au dus la depopularea mai multor cătune: „Este istovitor”

Seceta din ultima perioadă, chiar din ultimii ani am putea spune, precum și lipsa apei curente au dus la o situația dezastruoasă în munții Hunedoarei, acolo unde mai multe cătune au fost rase de pe fața pământului. Însă anul acesta a fost considerat cel mai cumplit, locuitorii din satele extrem depopulate fiind tot mai afectați.

România rămâne treptat fără sate

În prezent, mai sunt doar câteva mici comunităţi care reușesc să țină în viaţă satele aproape rase de pe culmile munţilor, însă răbdarea le este pusă greu la încercare de vremea neprielnică care îi lasă fără un lucru esențial pentru supraviețuire, și anume apa potabilă.

Însă nu numai lipsa apei curente, ci și debitul tot mai scăzut al pârâurilor şi secarea unor fântâni au dus la depopularea masivă a mai multor aşezări izolate de munte. Mai sunt foarte puțini oameni rămaşi în cătunele pe cale de dispariție, iar pentru aceștia izvoarele reprezintau sursa principală de aprovizionare cu apă, astfel că seceta din această vară le-a dat mari bătăi de cap.

Comuna Bătrâna este cea mai mică din România ca număr de locuitori, iar trei dintre cele 4 sate de aici riscă să fie depopulate complet.

„Cătunul Piatra a rămas fără locuitori, Răchiţaua mai are trei familii, iar în Faţa Roşie mai locuiesc vreo şase familii. Populaţia este destul de îmbătrânită. Nu au mai rămas oameni, mai ales prin cătunele învecinate satului Bătrâna, pentru că nu au curent, nu este nici apă, iar atunci oamenii în vârstă se trag de acolo mai înspre copiii lor, care locuiesc mai jos, în localităţile unde au în apropiere dispensare medicale sau farmacii, unde le este şi lor mai uşor”, a declarat primarul Radu Herciu, potrivit Adevărul.

Comuna Bătrâna se află la la 900 – 1.000 de metri altitudine în Munţii Poiana Ruscă, iar aici trăiesc în jur de 90 de oameni. Majoritatea au locuința în satul Bătrâna, fiind unicul care beneficiază de apă curentă, de străzi asfaltate şi de o reţea de iluminat modernă.

Situatie tragica in satele romanesti
Sat in muntii Hunedoarei

Vara aceasta, seceta le-a dat mari bătăi de cap localnicilor rămaşi în satul Ursici din Munţii Şureanu (Orăştiei), unde se mai găsesc doar cinci familii, ținutul fiind cunoscut pentru numărul mare al cetăţilor dacice care îl împânzesc. Astfel că izvoarele au fost în timpul secetei de anul acesta salvarea de care comunitățile aveau nevoie.

„Fântâna din curtea casei a secat pentru prima dată de când trăiesc aici, aşa că nu mi-a rămas decât să cobor în vale, la izvor, cu plasa cu sticle, pentru a aduce apă. Este istovitor”, a spus Adam, unul dintre bătrânii satului.

Există pericolul ca şi izvoarele să sece, astfel că unii localnici se gândesc cu groază că n-o să-și mai poată crește animalele.

„În vara aceasta, timp de aproape două luni, noi nu mai ştiut ce e aia ploaie. Dacă n-o dat Domnul, de unde…”, a declarat și Ioana Urşici, o altă vârstnică din regiune.

Până acum, mai multe sate din Ţinutul Pădurenilor au reușit să găsească o soluție temporară pentru lipsa apei curente, iar acest lucru s-a putut face prin realizarea câtorva bazine de apă de la care să poată fi alimentate gospodăriile localnicilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...