Situație tensionată la granițele României. Oficial al Republicii Moldova, despre planurile Rusiei de invadare a Transnistriei: „Până acum am reuşit să menţinem stabilitatea”

Beatrice Dumitru 16.01.2023, 08:08
Situație tensionată la granițele României. Oficial al Republicii Moldova, despre planurile Rusiei de invadare a Transnistriei: „Până acum am reuşit să menţinem stabilitatea”

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, prezent duminică la Bucureşti cu ocazia spectacolului dedicat Zilei Culturii Naţionale, a vorbit despre situația tensionată din Transnistria și despre planurile Rusiei de a cuceri această regiune. Aproape 2.000 de soldați ruși sunt încă staționați în Transnistria.

Preşedintele Parlamentului Moldovei, despre situația din Transnistria

În anii 1991-92, Rusia a arătat lumii pentru prima dată de la prăbușirea Uniunii Sovietice că este capabilă să destabilizeze și să divizeze o fostă republică sovietică, să înarmeze separatiștii pro-ruși în Moldova, să declanșeze un război, să creeze un pseudo stat, Transnistria, și apoi înghețarea conflictului pentru o perioadă îndelungată de timp.

Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a fost întrebat care este situaţia în Transnistria, în contextul declaraţiilor din decembrie ale directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al R. Moldova, Alexandru Musteaţă. Acesta spunea atunci că Rusia ar avea în plan să invadeze Transnistria, dar Igor Grosu  a declarat că nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului din această zonă.

Situație tensionată la granițele României. Oficial al Republicii Moldova, despre planurile Rusiei de invadare a Transnistriei: „Până acum am reuşit să menţinem stabilitatea”
Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. Sursa foto: Facebook

Chiar au fost prezentate nişte hărţi şi de pe acele hărţi se vedea foarte clar intenţia de a avansa spre Nicolaev, Odesa, cu joncţiunea spre Transnistria. Acum, aceste pericole nu există, pentru că am urmărit succesul forţelor ucrainene în Herson, chiar faptul că au împins armata invadatoare peste râu. Deci, la acest moment nu vedem pericol iminent de escaladare a conflictului, a războiului în Transnistria. În Transnistria propriu-zis, situaţia este tensionată, dar în acelaşi timp vedem o preocupare şi la nivelul populaţiei, dar şi la nivelul aşa-numitei administraţii de acolo. Per total, cei de acolo nu îşi doresc escaladarea. Noi vedem lucrul acesta şi din dialog, şi din comportament. Până acum am reuşit să menţinem stabilitatea, sper să o menţinem şi în continuare„, a precizat Igor Grosu, citat de Agerpres.

Aproape 2.000 de soldați ruși, în Transnistria

Regiunea separatistă pro-Rusia este o fâșie îngustă de pământ de aproape 200 de kilometri lungime și 30 de kilometri lățime, între râul Nistru și granița de est a Moldovei cu Ucraina. S-a despărțit de Moldova în 1992, dar nu este recunoscut ca stat suveran de comunitatea internațională și nici de chiar de Rusia.

Aproape 2.000 de soldați ruși sunt încă staționați în Transnistria, 1.500 pentru menținerea păcii, precum și 1.400 care păzesc cel mai mare depozit militar din Europa, aflat în satul Cobasna din nord, unde se află aproximativ 20.000 de tone de muniție și echipament din epoca sovietică. Deși Rusia a acceptat oficial, în 1999, să își retragă atât trupele, cât și armele din Transnistria în câțiva ani, nu a făcut niciodată acest lucru.

De peste 30 de ani, Transnistria este considerată o „gaură neagră” în Europa, așa cum spunea un raport al Parlamentului European din 2002. Regiunea, unde preponderent se vorbește limba rusă s-a desprins de Moldova sovietică în 1990. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, separatiștii pro-ruși au purtat un război sângeros cu forțele guvernamentale moldovenești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...