Situație inedită: un număr de înmatriculare personalizat pentru mașină poate să coste în Republica Moldova până la 3.300 de euro

Bogdan Bârliga 31.08.2022, 12:22
Situație inedită: un număr de înmatriculare personalizat pentru mașină poate să coste în Republica Moldova până la 3.300 de euro

Foarte mulți șoferi vor să aibă o mașină cât mai diferită și pe primul loc atunci când vine vorba de personalizare prima opțiune o reprezintă obținerea unui număr de înmatriculare unic.

Se pare că acest aspect este la modă și în Republica Moldova, iar în țara vecină autoritățile au decis că e o modalitate bună să aducă mai mulți bani la buget.

O sumă foarte mare pentru un număr personalizat

Să clarificăm de la început două aspecte esențiale: potrivit clasamentului Fondului Monetar Internațional din anul 2021 Republica Moldova este a doua cea mai săracă țară din Europa și la capitolul vânzărilor de autoturisme noi  se află cam pe aceeași poziție.

Ca să înțelegem și mai bine situație menționăm că în anul 2021 în țara vecină au fost vândute în total 6.818 autoturisme noi.

Cu toate acestea ne întâlnim cu o situație inedită: un număr de înmatriculare preferențial poate să coste oficial în Republica Moldova până la 3.300 de euro.

Conform unui material publicat de autoblog.md șoferii din țara vecină pot să aleagă numere personalizate cu prețuri cuprinse între 3.300 și 63.800 lei moldovenești.

Aceste prețuri au fost majorate recent și în cazul celei mai scumpe variante de personalizare creșterea a fost una importantă pentru că până acum tariful era de 33.000 lei moldovenești.

Am verificat din curiozitate disponibilitatea unui număr preferențial de înmatriculare pe site-ul oficial e-services.md și iată rezultatul:

Situație inedită: un număr de înmatriculare personalizat pentru mașină poate să coste în Republica Moldova până la 3.300 de euro

Și numerele de pe tractoare pot fi personalizate

Mai mult autoritățile din Republica Moldova permit și celor care dețin utilaje agricole să opteze pentru numere personalizate și în acest fel deținătorul unui tractor poate să plătească până la 29.000 de lei moldovenești ( aproximativ 1.500 de euro) pentru o plăcuță de înmatriculare specială.

Situație total diferită în România

La noi șoferii pot să opteze pentru un număr de înmatriculare preferențial, dar pot să aleagă doar o combinație de cifre și litere.

Pentru numerele personalizate taxa percepută de autorități este de 85 de lei ( aproximativ 17 euro) și poți verifica disponibilitatea combinației pe care o dorești pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Dacă ai vândut autoturismul vechi și vrei să păstrezi numerele de înmatriculare pentru mașina nouă trebuie sp plătești 30 de lei.

În România există și o serie de limitări în alegerea unui număr de înmatriculare preferențial: anumite combinații nu pot fi cerute pentru că sunt blocate sau restricţionate.

Spre exemplu numerele ce fac trimitere la Poliţia Română (POL), Camera Deputaţilor (DEP), Senat (SNT), Serviciul Român de Informaţii (SRI) sau Guvernul României (GUV) nu pot fi comandate de persoanele fizice.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...