Situație fără precedent la impozitarea pensiei pentru acești români. Cine urmează să ia decizia

Iancu Andreea 08.12.2020, 18:40
Situație fără precedent la impozitarea pensiei pentru acești români. Cine urmează să ia decizia

Subiectul pensiilor din România este unul extrem de sensibil, iar o categorie de români se confruntă cu o situație fără precedent. Impozitarea pensiei pentru o parte dintre cetățeni reprezintă o temă extrem de discutată la nivel înalt. Ce urmează să se întâmple cu acești pensionari?

Pensiile speciale, un subiect delicat și controversat

Cea mai discutată pensie din România este pensia specială, pe care o primesc mai multe categorii de români. Deși au promis că vor rezolva problema, impozitarea pensiei speciale nu a reușit nici măcar după votul din Parlament. Potrivit liderului deputaților din Partidul Național Liberal, se pare că piedica de care se lovesc este decizia Curții Constituționale a României.

Pe de altă parte, Înalta Curte de Casație și Justiție a avut obiecții cu privire la neconstituționalitatea deciziei de impozitare a pensiilor speciale cu până la 85%.

Legea instituie o taxă pe venitul din pensiile reglementate de legile speciale care este diferită de impozitul pe venit şi se cumulează cu acesta din urmă, ceea ce înseamnă că acestei categorii de venituri, care fac obiectul taxării conform legii criticate, li se aplică atât impozitul pe veniturile din pensii, cât şi taxa nou instituită. Rezultă, astfel, că pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării şi principiului aşezării juste şi echitabile a sarcinii fiscale, este anunțul ÎCCJ.

Pensiile speciale ar urma să fie impozitate cu până la 85%, după decizia CCR
Pensiile speciale ar urma să fie impozitate cu până la 85%, după decizia CCR

Cine ia decizia privind impozitarea pensiei speciale

Potrivit deputatului USR, Claudiu Năsui, în doar patru luni, peste 3 miliarde de lei s-au cheltuit pentru pensiile speciale. Deși Camera Deputaților a adoptat legea privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85% încă din 17 iunie 2020, decizia CCR a întârziat să apară. Tototdată, potrivit textului actului normativ, se va aplica și o cotă de impozitare de 10% pentru pensiile cuprinse între 2.000 de lei și 7.000 de lei.

Este pentru a treia oară când CCR amână pronunţarea pe proiectul liberalilor care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor. Proiectul a ţinut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale, declara liderul grupului deputaților din PNL.

Astfel, cea mai controversată categorie de pensii din România ajunge din nou pe masa CCR, de la care se așteaptă o decizie.

Aşezarea justă şi echitabilă a sarcinii fiscale constituie una dintre componentele statului de drept, aşa cum este definit statul român prin art. 1 alin. (3) din Constituţie. (…) În jurisprudenţa Curţii Constituţionale s-a reţinut în mod constant că statul are o marjă largă de apreciere în stabilirea politicii fiscale şi revine legiuitorului competenţa exclusivă de a stabili cuantumul impozitelor şi de a acorda exceptări sau scutiri de la aceste obligaţii în favoarea anumitor categorii de contribuabili şi anumite perioade de timp, sub rezerva respectării dispoziţiilor art. 56 din Constituţie privind justa aşezare a sarcinilor fiscale, se arată în hotărâre.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI