Situație fără precedent în România. 12 medici falși au fost reținuți după ce au vândut vârstnicilor aparate medicale la suprapreț

Elena Avramescu 04.11.2022, 12:20
Situație fără precedent în România. 12 medici falși au fost reținuți după ce au vândut vârstnicilor aparate medicale la suprapreț

Un număr de 12 angajați ai unei clinici din București s-au dat drept medici, drept urmare au fost reținuți. Ulterior s-a aflat că aceștia au păcălit mai multe persoane în vârstă, astfel că le-au vândut aparate medicale la suprapreț pentru a se trata. Cu toate acestea, vârstnicii nu aveau cu adevărat nevoie de ele. Sunt cel puțin nouă persoane care au fost păcălite de medicii falși.

12 medici falși din București, reținuți pentru fraudă

Ulterior s-a aflat că victimele erau bătrâni racolați din zonele pe care aceștia le frecventează des, precum piețe, parcuri, dar au fost cazuri când au fost abordați chiar și în mediul online. Chiar dacă unele persoane nu aveau probleme de sănătate grave, acestora li s-a recomandat să folosească aceste aparate nereglementate, cu scopul de a li se îmbunătăți respirația.

Însă acestea erau vândute la un preț mult prea mare. Un exemplu ar fi chiar un laser de corp, care costă între 500 și 1.000 de lei, dar aceștia îl vindeau la prețul uriaș de 40.000 de lei.

În acest sens, polițiștii au descins în cursul zilei de joi la sediul clinicii din Sectorul 6 al Capitalei, iar imediat după aceea 15 persoane au fost duse la audieri. Astfel că 12 au fost reținute și urmează să fie duse vineri la instanță, cu propunere de arestare, iar prejudiciul în cauză se ridică la peste 150.000 de lei.

Cum se calculează concediile, în funcție de vechimea în muncă
Medici falși reținuți

9 medici de la o clinică de înfrumusețare din București făceau proceduri pentru care nu aveau specializare

Un alt scandal similar s-a petrecut în această vară, tot în Capitală, când parchetul General a anunțat plasarea sub control judiciar a nouă angajați ai clinicii de înfrumusețare Swiss Hospital din București după ce au indus în eroare pacienții și au efectuat proceduri medicale deși nu aveau documentele și specializarea de a fi medic.

Astfel că s-a dispus urmărirea penală a cinci medici stomatologi, un medic rezident chirurgie plastică estetică şi microchirurgie reconstructivă, un medic rezident în specializarea dermatovenerologie și a unui fizioterapeut. Acesștia sunt cercetați pentru exercitate fără drept a unei profesii și pentru înșelăciune.

Se pare că dosarul penal a fost deschis după ce procurorii au efectuat în iunie 2021 mai multe percheziții la sediul clinicii de înfrumusețare și la domiciliile angajaților și colaboratorilor.

„În fapt, din probele administrate a rezultat că persoana juridică SC Swiss Hospital SRL ar fi pus la dispoziţie sala de intervenţie şi aparatura medicală proprie sau închiriată mai multor medici, pentru a exercita fără drept profesia de medic specialist prin efectuarea de proceduri medicale unor pacienţi, cunoscând faptul că medicii nu deţineau autorizările şi specializările necesare prevăzute de lege pentru aceste proceduri, totodată inducând în eroare mai mulţi pacienţi cu scopul de a obţine un folos patrimonial injust reprezentat de sumele de bani achitate de către aceştia în schimbul procedurilor invazive sau non-invazive efectuate”, au transmit procurorii la acea vreme.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...