Situaţie fără ieşire. Directorul Termoenergetica, veste rea pentru bucureşteni. Ce urmează să se întâmplă la iarnă

Nicu Stan 15.09.2021, 15:29
Situaţie fără ieşire. Directorul Termoenergetica, veste rea pentru bucureşteni. Ce urmează să se întâmplă la iarnă

Directorul Termoenergetica are o veste rea pentru bucureşteni. Problema apei calde revine în Capitală, unde sunt afectate sute de blocuri din sectoarele 2 și 6. Apa caldă nu va mai ajunge la acești bucureșteni din cauza unor avarii punctuale. În plus, se pare că probleme vor fi și la iarnă.

Sute de blocuri din București, fără apă caldă. Se anunță o situație grea și la iarnă

Lipsa apei calde a început să fie deja o problemă în sectoarele 2 și 6, unde sute de blocuri au rămas fără acest important serviciu. De asemenea, se preconizează că probleme vor fi și pe parcursul iernii.

Directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, a declarat că sunt afectate sute de blocuri din sectoarele 2, 6, dar și din alte zone, fiind vorba de “avarii punctuale”.

Mii de bucuresteni fac baie cu apa rece
Mii de bucuresteni fac baie cu apa rece

Rețeaua de termoficare, învechită

Claudiu Crețu a dat vina pe rețeaua învechită de termoficare și pe lipsa investițiilor, acestea fiind de altfel cauzele care vor duce la probleme cu apa caldă și căldura și în timpul iernii.

De asemenea, mai mulţi bucureșteni spun că de câteva zile fac duş cu apă rece.

Se pregătește sezonul de iarnă

“Sunt anumite puncte termice în sectoarele 6, 2 și din alte zone, unde pentru câteva zile nu va fi apă caldă, sunt avarii punctuale.

Suntem în perioada de pregătire a sezonului de iarnă, încercăm să identificăm cât mai multe spărturi în rețeaua de 50 – 60 de ani în care s-au făcut reparații prea puține”, a declarat Claudiu Crețu, potrivit Digi24.

Rețeaua nu suportă treceri bruște de temperatură și presiune

Astfel, avariile vor afecta sute de blocuri care au parametri deficitari și unde temperatura apei este în creștere.

“Azi pentru unele sau mâine pentru mare parte, parametrii vor fi conform contactului. Creșterea parametrilor se face treptat, deoarece avem o rețea foarte învechită, nu suportă treceri bruște de temperatură și presiune”, a mai spus Claudiu Crețu.

Apa caldă revine peste 24 de ore

De asemenea, potrivit directorului Termoenergetica, mare parte din aceste blocuri vor avea apă caldă în 24 de ore. În plus, întrebat dacă vor fi probleme cu furnizarea de apă caldă și căldură în această iarnă, el a spus că în mare parte, lucrurile vor fi bune.

“Vor fi însă și puncte termice, mai ales în capete de coloană, care vor funcționa cu probleme, sperăm cât mai mici, de câteva zile. Spărturi vor apărea, sunt conducte foarte vechi, e nevoie de investiții consistente”, a spus Claudiu Crețu.

15 km de rețea a fost reabilitată, mai sunt 985 de km

Pe de altă parte, el a spus că doar 15 kilometri de rețea din 1000 au fost reabilitați până în luna septembrie.

“Avem resurse foarte mici, financiar nu stăm bine. Speranța stă în fonduri europene, așteptăm să înceapă proiectul major pe fonduri, de 300 de milioane de euro ca să putem înlocui 200 de kilometri de rețea.

5-10% din blocuri au probleme

Probleme apar la 5 – 10% din blocurile pe care le operăm. Majoritatea vor avea condiții bune, dar punctual vor mai fi probleme”, a conchis Claudiu Crețu.