Situație dramatică în Iași, unde jumătate dintre cazurile medicilor de familie sunt de gripă sau infecții respiratorii: „Foarte multe viroze, unele dintre ele cu manifestări ciudate”

Elena Avramescu 06.01.2023, 08:30
Situație dramatică în Iași, unde jumătate dintre cazurile medicilor de familie sunt de gripă sau infecții respiratorii: „Foarte multe viroze, unele dintre ele cu manifestări ciudate”

Situația nu este deloc bună în spitalele din România, din cauza numărului tot mai mare de infecții respiratorii. Tocmai de aceea, în cursul zilei de ieri, Ministrul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică, care în pofida titlului alarmant nu vine la pachet cu restricții, ci doar cu recomandări, cel puțin pentru moment.

Medicii de familie din Iași, suprasolicitați din cauza cazurilor de gripă

Nici în Iași situația nu este prea bună, deoarece creșterea numărului de persoane depistate cu viroze respiratorii sau gripă a aglomerat cabinetele medicilor de familie, care nu mai fac față.

Cu toate că în această perioadă a anului este normal să existe o creștere a numărului de viroze respiratorii și a cazurilor de gripă, medicii sunt de părere că în acest an se observă că formele sunt mult mai grave. Astfel că sunt zile în care jumătate din numărul persoanelor care vin pentru consultații sunt depistate cu viroză, gripă sau infecție cu SARS-CoV-2.

„Sunt foarte multe viroze, unele dintre ele cu manifestări ciudate. Sunt foarte mulți pacienți care au avut sindrom post viral, cu tuse care a durat foarte mult, de ordinul săptămânilor. Pentru ei nu sunt cele mai simple viroze, sunt mai zgomotoase decât în alți ani, înainte se manifestau mai ușor. Însă mereu au fost multe cazuri în această perioadă, de acum până în martie vor tot fi viroze”, a declarat dr. Liviu Oprea, medic de familie din Iași.

Probleme in sectia covid a Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti. Zeci de pacienti, in pericol din cauza avariei
Spitalele, aglomerate din cauza gripei

DSP Iași a anunțat că numai în ultima săptămână au fost depistate 3.786 de infecții respiratorii acute, dintre care 3.008 infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 697 de cazuri de pneumonie și 81 de cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă. În acest sens, medicii spun sunt de părere că declararea epidemiei de gripă ar ajuta extrem de mult.

„În principiu, epidemia de gripă trebuie declarată pentru că într-un fel sau altul te ajută să pui diagnosticul. Atunci când știi că sunt foarte multe cazuri, cum a fost în pandemia de COVID, îți iei niște măsuri de precauție, dar te ajută și la diagnostic, pentru că știi că în momentul acela despre ce afecțiune este vorba, fiindcă sunt cazuri frecvente”, a mai spus dr. Liviu Oprea.

În plus, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași se află în îngrijire nu mai puțin de 98 de persoane cu afecțiuni ale aparatului respirator, dintre care 22 sunt copii.

Școlile încep normal luni, chiar dacă ne aflăm în alertă epidemică

Momentan, Ministerul Educaţiei nu are în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, dar situația epidemică va fi monitorizată atent și dacă vor avea loc schimbări negative, abia atunci se va lua în considerare închiderea parțială a școlilor.

„Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS. Mai multe detalii vor fi oferite de către ministru Ligia Deca, în cadrul unei conferinței de presă organizate la sediul Ministerului Sănătății”, găsim notat într-o comunicare a Ministerul Educaţiei.

Alexandru Rafila a ținut să mai precizeze că momentan nu o să fie aplicate rectricții, deoarece acest lucru trebuie făcut numai în cazul unei legi stricte care se aplică în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...