Situație dezastruoasă la Serviciul de Ambulanță Galați. Motivul pentru care oamenii se îmbolnăvesc pe capete

Daniela Alexandru 17.12.2020, 12:19
Situație dezastruoasă la Serviciul de Ambulanță Galați. Motivul pentru care oamenii se îmbolnăvesc pe capete

Situație din ce în ce mai gravă la Serviciul de Ambulanță din Galați. În miezul iernii, medicii și asistentele stau în frig, încălzindu-se cu aeroterme și reșouri. Situația un este una nouă, stația fiind fără căldură de trei ani de când sistemul centralizat de încălzire din Galați a fost închis, însă după atâția ani de suprasolicitare sistemul electric vechi a început să cedeze, având în vedere că la acesta sunt conectate și autospecialele, precum și sistemele de răcire pentru echipamente medicale.

Serviciul de Ambulanță Galați nu are căldură. ”Răceala și pneumonia sunt prietenele noastre”

Presa locală gălățeană relatează situația cadrelor medicale, spunând că cel mai greu le este asistenților care se schimbă des de echipamentele de protecție împotriva Covid-19 și, transpirați fiind, sunt nevoiți să se dezbrace în frig.

„Ne este foarte greu. Temperatura din interiorul clădirilor este aproximativ egală cu cea de afară, ne încălzim cu nişte aeroterme sau aere condiţionate, dar nu fac faţă pentru că instalaţia electrică e veche, autospecialele trebuie conectate la o sursă electrică pentru ca soluţiile perfuzabile şi serurile să fie calde. Ajungi transpirat de la caz, în acele combinezoane, te schimbi la zero grade, răceala şi pneumonia sunt prietenele noastre, în această perioadă avem colegi în concediu medical din cauza temperaturilor scăzute. Transpiraţia cu gerul înseamnă boală“, a spus Horaţiu Ghirlandi, unul dintre asistenţii staţiei care face recoltări de la suspecţii COVID, pentru Monitorul de Galați.

De-abia la final de ianuarie ar putea veni salvarea

Situația trenează din cauza faptului că Serviciul de Ambulanță ține de Ministerul Sănătății, în timp ce clădirea este a Consiliului Județean Galați. Deși s-au făcut demersuri către ambele instituții, până acum situația nu este rezolvată.

„În acest moment, lipsa termoficării pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi este o problemă destul de gravă, ne îngreunează activitatea. Oamenii sunt extrem de epuizaţi şi nu beneficiază de un minim confort, ei merg echipaţi în combinezoane în 80 la sută din cazuri şi când se decontaminează, o fac în condiţii improprii, adică la temperaturi scăzute. Am avut personal cu pneumonii în acest sens, în luna noiembrie am avut 18 concedii medicale. S-au făcut demersuri către toate structurile, nu avem nici un răspuns până în acest moment, dar nici o entitate nu va investi într-o clădire care nu îi aparţine, clădirea este a CJ Galaţi, ne punem toate speranţele în sprjinul CJ“, a precizat Daniela Enciu, manager Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat că instituția pe care o conduce a alocat bani și în scurt timp vor începe lucrările, însă acestea vor dura și mai mult că sigur se vor încheia la final de ianuarie.„Consiliul Judeţean a alocat 550.000 lei, cu tot ce înseamnă racord aproape 600.000 lei, s-a semnat contractual şi în două trei-zile maxim, patru, vor începe lucrările de montare a centralei termice, inclusiv toată instalaţia termică, atât pentru toate corpurile de clădire, cât şi pentru garaje, pentru tot ce înseamnă imobile ale Ambulanţei din Galaţi.

Urmăriți Impact.ro și pe