Situație alarmantă pentru 1700 de angajați DGASPC din Constanța. Vor avea sărbători negre pentru că nu mai sunt bani de salarii

Ioana Constantin 19.10.2021, 14:52
Situație alarmantă pentru 1700 de angajați DGASPC din Constanța. Vor avea sărbători negre pentru că nu mai sunt bani de salarii

Situație dramatică la Constanța. În prag de iarnă, în plină pandemie și creșteri de prețuri la toate ultilitățile, angajații Directiei de Asistență Socială și Protecția Copilului au fost anunțați că nu mai sunt bani de salarii. Aproape 1700 de angajați își vor lua parțial banii aferenți lunii octombrie, iar apoi nimeni nu știe ce se va întâmpla. Mai grav este că această criză se răsfrânge și asupra persoanelor îngriijite în cele peste 15 centre aflate în subordinea instituției.

1700 de angajați DGASPC din Constanța nu vor mai beneficia de salarii

Practic, în acest moment se poate asigura doar hrana copiilor și adulților aflați în grija statului în Constanța, și asta doar până la sfârșitul anului. Plus utilitățile. Însă nici pentru acestea nu se știe cât timp vor mai fi bani. În acest moment, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, se confruntă cu o situaţie financiară delicată, având nevoie, până la finele anului, de suma de 23.924.100 lei, pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare a instituţiei. Situaţia financiară a fost adusă la cunoştinţa factorilor decizionali guvernamentali în nenumărate rânduri, fără rezultat însă.

Vom întreprinde toate demersurile necesare pentru obţinerea fondurilor necesare funcţionalităţii atât a centrelor de plasament, cât şi a instituţiei DGASPC. Astăzi am retransmis către Ministerul Finanţelor, o nouă notă de fundamentare, cu privire la necesarul de finanţare. În acest moment, bugetul de funcţionare lunar al DGASPC este de aproximativ 11 milioane lei, bani care, din păcate, până în prezent nu au fost alocaţi.

Am convenit la formarea unui grup de lucru, împreună cu reprezentanţii sindicatelor şi cu aparatul de specialitate al DGASPC, în cadrul căruia vom face o verificare amănunţită asupra tuturor costurilor necesare funcţionării instituţiei, a organigramei DGASPC, dar şi a nefinalizării investiţiilor în ceea ce priveşte casele protejate de tip familial. Situația a fost dificilă de când am preluat. În momentul de față nici guvernul nu are la dispoziție, pentru că au făcut alocările conform legii. Am adus la cunostință prefecturii, ministerului finanțelor, secretariatului general al guvernului.

Au fost alocări insuficiente. Vom face eforturi să asigurăm salariile, dar acum nu avem acele sume disponibile pentru salarii funționarilor. În noiembrie si decembrie lucrurile sunt complicate. Avem nevoie de 24 de milioane de lei, iar consiliul județean nu are acești bani decât dacă taie tot de la investiții, proiecte.

1700 de angajati DGASPC din Constanta nu vor mai beneficia de salarii
1700 de angajati DGASPC din Constanta nu vor mai beneficia de salarii

În acest moment, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, se confruntă cu o situaţie financiară delicată și are nevoie nevoie, până la finele anului, de suma de 23 de milioane de lei ca să poată asigura cheltuielile de funcţionare a instituţiei. Bani de care însă în acest moment nu dispune. Motiv pentru care la nivelul direcției s-a format o echipă de lucru care încearcă să găsească soluții pentru ca oamenii să poată avea ce pune pe masă. Disponibilizarea angajaților este ultima variantă la care s-ar putea apela.

La momentul actual, se efectuează o analiza în ceea ce privește situația economico-financiară a DGASPC Constanța, cu scopul eficientizarii cheltuielilor; astfel, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului Constanţa, Prefecturii și ai sindicatelor reprezentantive. Soluțiile pentru depășirea acestui impas financiar ar fi mai multe și se analizează fiecare în parte din punct de vedere al eficienței. Vorbim, printre altele, de o posibilă externalizare a unor servicii, de o reorganizare, adică o modificare a organigramei prin ajustări salariale.

Numai dacă în urma analizei efectuate de grupul de lucru, în maximă extremă, se constata necesitatea unei restructurari va fi luată în calcul această posibilitate, dar sub nicio formă nu va fi aplicată anul acesta. Dar, repet, acest lucru va fi luat în calcul în ultimul rând și doar dacă toate variantele propuse și analizate în grupul de lucru se vor dovedi insuficiente, a spus Oana Manoilă, purtător de cuvânt DGASPC.

1700 de angajati DGASPC din Constanta nu vor mai beneficia de salarii
1700 de angajati DGASPC din Constanta nu vor mai beneficia de salarii

Salariații spun că nu îi vor abandona pe copiii orfani sau cu dizabilități pe care îi au în grija, însă vor ieși în stradă dacă nu se gaseste nicio solutie, pentru ca au si familiile lor la care trebuie să se gandeasca și nu pot face voluntariat pe termen nelimitat. Sunt însă nemulțumiți de această situație și anunță proteste de amploare atât la nivel local, cât si național.

În momentul de față avem bani doar pentru hrana beneficiarilor. Pentr facturi vom cere amânare, iar acestea se vor rostogoli cu penalități. Oamenii sunt disperați, supărați, se gândesc la facturile din iarnă. Facem naveta, la Techirghiol, Negru Vodă, avem copii acasă cu necesități, a spus și Mirela Șerban, asistentă medicală.

Situația este dificilă. Pentru octombrie sunt fonduri doar la nivel de 55 la suta, iar pentru decembrie fondurile rămase sunt zero. S-au făcut eforturi, s-a luat de la alte capitole și suma ajunge pentru 55 la sută. Este dramatic în plina iarnă cu facturi crescute, prețuri explodate și am ajuns acum să primim această veste, a declarat Nicolae Manea, președinte SANITAS Constanța.

S-a ajuns în această situație după ce Ministerul Muncii a sancționat DGASPC cu 25% din fonduri pentru că nu au dus la îndeplinire un proiect care prevederea contruirea unor case de tip modular, care trebuiau să fie gata până la finele anului trecut. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum salariații DGASPC suportă consecințele nepăsării vechii conduceri a Consiliului Județean Constanța.