Situație alarmantă în Europa. Cetățenii unui stat important ard gunoaie pentru a se încălzi

Elena Avramescu 06.10.2022, 14:22
Situație alarmantă în Europa. Cetățenii unui stat important ard gunoaie pentru a se încălzi

Criza energetică din Europa începe să-și spună cuvântul și odată cu frigul care se instalează în case oamenii recurg la tot felul de soluții pentru a se încălzi. Din nefericire, o alternativă bizară și deloc prielnică pentru sănătate o reprezintă arderea deșeurilor cosmetice.

Polonezii se încălzesc cu ajutorul gunoaielor arse

Polonia stă foarte prost la capitolul energie, astfel că 40 de orașe se regăsesc printre cele 100 de oraşe cu cea mai proastă calitate a aerului din Uniunea Europeană din cauza folosirii cărbunelui la încălzirea locuinţelor. Problema și mai mare este că există o lipsă acută de cărbuni, astfel că oamenii au început să caute alternative și să ardă orice le pică în mână, inclusiv deşeuri domestice.

„Situaţia a devenit atât de gravă în ultima perioadă încât poţi să simţi cum gunoaiele sunt arse în fiecare zi, ceea ce este complet nou. Este îngrijorător să te gândeşti ce se va întâmpla atunci când se va face frig cu adevărat”, a declarat Paulina Mroczkowska, o mamă cu trei copii care trăieşte la Jablonna, o suburbie din nordul capitalei Varşovia.

În această grea perioadă, Polonia se confruntă cu o altă problemă, și anume eforturile pentru combaterea poluării care nu merg deloc ok în ţara cu cele mai multe decese premature care au legătură cu poluarea aerului. În acest sens, guvernul polonez a luat decizia de a suspenda temporar controalele privind calitatea aerului și chiar se va lua în considerare posibilitatea de a distribui măşti de protecţie anti-poluare la iarnă.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, a transmis că este necesar ca oamenii să facă orice e posibil pentru a beneficia de căldură şi este nevoie să se poată arde orice, exceptând anvelope şi alte lucruri care sunt la fel de dăunătoare.

Cetatenii unui stat important ard gunoaie pentru a se incalzi
Gunoaie arse

În acest sens, a început să nu se mai pună presiuni asupra restricţiilor de mediu introduse în ultimii ani. Un  exemplu poate fi dat în Cracovia, acolo unde o adunare regională a autorizat luna trecută arderea oricăror materiale, de la cărbune şi până la gunoaie, până la începutul lui 2024. Acest lucru este oarecum bizar, deoarece, în urmă cu ceva timp, poliţia din Cracovia a început să folosească drone echipate cu camere video pentru a verifica coşurile de fum pentru semnale că gospodăriile ard în mod ilegal deşeuri.

Până acum, în jur de 60% dintre gospodării nu au pregătite suficiente stocuri de cărbune pentru a putea trece iarna cu bine, a spus Piotr Siergiej, purtător de cuvânt la o reţea de activişti de mediu Polski Alarm Smogowy.

„Oamenii sunt speriaţi, au început să adune orice poate fi ars”, a notat acesta.

Și Nowy Sacz, o localitate din sudul Poloniei, se confruntă cu o problemă extrem de gravă, ținând cont că municipalitatea colectează o cantitate de deşeuri mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Am constatat o scădere semnificativă a gunoiul colectat, în special când vine vorba de materiale care, cel puţin teoretic, ar putea fi arse precum hârtie, carton şi ambalaje: îi vom amenda pe cei care încearcă să ne otrăvească pe noi şi copiii noştri”, a spus primarul Ludomir Handzel.

Anual, Polonia înregistrează mai mult de 40.000 de decese premature din cauza poluării aerului, fiind o țară cu 38 de milioane de locuitori.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...