Situația la ce mai mare centrală nucleară din Ucraina este „complet scăpată de sub control”. Experții vor să evite un accident

Beatrice Dumitru 03.08.2022, 14:09
Situația la ce mai mare centrală nucleară din Ucraina este „complet scăpată de sub control”. Experții vor să evite un accident

Șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a avertizat că situația la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina și din Europa „este complet scăpată de sub control”. El a adresat un apel urgent Rusiei și Ucrainei pentru a permite experților să viziteze rapid complexul pentru a stabiliza situația și pentru a evita un accident nuclear.

„Situația devine din ce în ce mai periculoasă”

Șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică Rafael Grossi a precizat că există „o situație paradoxală” în care centrala este controlată de Rusia, dar angajații ucraineni continuă să-și conducă operațiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricțiuni și presupuse violențe. Deși AIEA are unele contacte cu personalul, acestea sunt „defectuoase” și „inconsecvente”.

Rafael Grossi a declarat că, în acest context, situația devine din ce în ce mai periculoasă la centrala nucleară Zaporojie din orașul Enerhodar, pe care trupele ruse l-au capturat-o la începutul lunii martie. din cauza încălcării principiilor securității nucleare.

Situația la ce mai mare centrală nucleară din Ucraina este „complet scăpată de sub control”. Experții vor să evite un accident
Trupele ruse au capturat centrala Zaporojie în luna martie.

Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat la centrală. Ceea ce se află în joc este extrem de serios și extrem de grav și periculos”, a declarat Rafael Grossi pentru The Associated Press.

Materialul nuclear trebuie verificat

Rafael Grossi a făcut referire la mai multe încălcări ale siguranței centralei și a adăugat că aceasta se află „într-un loc în care războiul activ este în desfășurare”, lângă teritoriul controlat de Rusia.

Integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, a spus el, invocând bombardamentele de la începutul războiului, când centrala a fost cucerită, şi acuzaţiile reciproce ale Ucrainei şi Rusiei referitoare la organizarea de atacuri la Zaporojie.

De asemenea, Grossi a mai afirmat că lanțul de aprovizionare cu echipamente și piese de schimb a fost întrerupt, „deci nu suntem siguri că fabrica primește tot ce are nevoie”. AIEA trebuie să efectueze inspecții foarte importante pentru a se asigura că materialul nuclear este protejat.

Când se pune totul cap la cap, există o serie de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată la nicio instalație nucleară. Și acesta este motivul pentru care am insistat încă din prima zi că trebuie să putem merge acolo pentru a efectua această evaluare a siguranței și securității, pentru a face reparații și pentru a asista așa cum am făcut deja la Cernobîl”, a mai declarat Grossi.

Avertisment pentru un posibil accident nuclear

Șeful AIEA a spus că el şi echipa sa au nevoie de protecţie pentru a ajunge la centrală şi de cooperarea urgentă din partea Rusiei şi Ucrainei.

AIEA trebuie să meargă la Zaporojie pentru a vedea ce se întâmplă, de fapt acolo, pentru a efectua reparații și inspecții și pentru a preveni producerea unui accident nuclear. AIEA, prin prezența sa, va descuraja orice act de violență împotriva acestei centrale nucleare. Deci ca funcționar public internațional, ca șef al unei organizații internaționale, implor ambele părți să lase această misiune să continue”, a transmis Grossi Ucrainei și Rusiei.

Capturarea centralei Zaporojie de către Rusia a reînnoit temerile că cel mai mare dintre cele 15 reactoare nucleare ale Ucrainei ar putea fi avariat, declanșând o altă catastrofă precum accidentul de la Cernobîl din 1986, cel mai mare dezastru nuclear din lume.

Urmăriți Impact.ro și pe