Situația din estul Ucrainei. Discuțiile dintre Moscova și Kiev vor continua la Berlin. „Încetarea focului trebuie respectată necondiționat”

Beatrice Dumitru 27.01.2022, 13:17
Situația din estul Ucrainei. Discuțiile dintre Moscova și Kiev vor continua la Berlin. „Încetarea focului trebuie respectată necondiționat”

Consilierii diplomatici ai președinților Rusei, Ucrainei, Franței și Germaniei s-au întântâlnit la Paris,  pentru a discuta în „format Normadia” despre situaţia din estul Ucrainei, pentru a contribui la încetarea conflictului dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi, izbucnit după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea.

„Multe probleme au rămas nerezolvate”

Negociatorii ruși și ucraineni au convenit că o încetare permanentă a focului în estul Ucrainei trebuie respectată „necondiționat”. Anunțul a venit după o întâlnire de câteva ore la Paris, în „format Normandia”, unde au avut loc tratative între Ucraina, Rusia, Germania și Franța, despre încetarea conflictului din estul Ucrainei, început în 2014.

Negociatorul-șef al Moscovei, Dmitri Kozak, a spus că încetarea focului trebuie respectată „necondiționat”, dar că multe alte probleme din estul Ucrainei au rămas nerezolvate. Oficialii occidentali continuă să insiste pentru o soluție diplomatică la tensiuni, prin punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, un protocol de încetare a focului semnat de Ucraina și Rusia în anul 2015, relatează CNN.

Situația din estul Ucrainei. Discuțiile dintre Moscova și Kiev vor continua la Berlin. „Încetarea focului trebuie respectată necondiționat”
Conflictul din Donbas a început în 2014.

Am convenit că, indiferent de discrepanțele acordurilor de la Minsk care există între Ucraina și regiunile Donețk și Lugansk, armistițiul din Donbas trebuie respectat necondiționat”, a declarat Dimitri Kozak.

Rusia și Ucraina, noi discuții la Berlin

Negociatorul ucrainean Andri Yermak a spus că toate părțile susțin încetarea permanentă a focului și că Ucraina este pregătită să negocieze pentru a preveni războiul și pentru a reduce tensiunile din jurul graniței.

Andri Yermak a calificat reluarea discuțiilor în ”format Normandia”, desfășurate pentru prima dată după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, un „semnal pozitiv” și primul astfel de acord de fond de la sfârșitul anului 2019.

Deși au existat și dezacorduri, a existat un interes pentru a le rezolva. Lucrările continuă și vă pot spune că Ucraina, ca de obicei, este pregătită să negocieze, să se întâlnească 24 de ore din 24. Pentru noi, pentru președintele Volodimir Zelenski, pentru întreaga echipă, scopul este de a pune capăt războiului și de a ne lua teritoriile înapoi și aceasta include și detensionarea situației din jurul graniței Ucrainei”, a spus Yermak.

Discuțiile ruso-ucrainene vor fi reluate în aproximativ două săptămâni, la Berlin. Tensiunile dintre Moscova și Kiev sunt cele mai ridicate din ultimii ani, cu de mii de trupe ruse în apropierea graniței cu Ucraina, declanșând temeri că Rusia ar putea lansa un atac.

Urmăriți Impact.ro și pe