Situația care poate afecta pensiile în România. Ce se întâmplă în acest moment

Redacția IMPACT 17.05.2020, 13:56
Situația care poate afecta pensiile în România. Ce se întâmplă în acest moment

Fondurile private de pensii obligatorii din România au avut de suferit în a treia lună din acest an. Cu cât au scăzut aceste active, în prima lună de la izbucnirea epidemiei de COVID-19 în România?

Martie 2020: Activele fondurilor de pensii private din pilonul II, în scădere

Activele fondurilor private de pensii au scăzut în luna martie a acestui an, compartiv cu luna februarie din 2020. Însă, dacă ne raportăm la valoarea din martie 2019, nivelul fondurilor de pensii private obligatorii din luna martie a acestui an valorează puțin peste 60 de miliarde de lei în creştere cu 17,77% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut, dar în scădere cu 4,26% comparativ cu nivelul din luna anterioară, arată datele furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, potrivit Agerpres.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Din aceste active, titlurile de stat înregistrează cea mai mare pondere de 38,88 miliarde de lei, respectiv 64,62%. Următorul loc este ocupat de acțiuni, cu 11,07 miliarde de lei (18,40%). Obligaţiunile corporative se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 4,64 miliarde de lei, respectiv 7,72% din totalul activelor.

La 31 martie 2020, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 60,171 miliarde de lei, în timp ce valoarea activului net a ajuns la 60,139 miliarde de lei, indică datele transmise de ASF.
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,525 milioane de participanţi. Potrivit ASF, de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,401 milioane de participanţi.
În luna ianuarie a acestui an, au fost virate contribuţii pentru 3,916 milioane de participanţi, iar pentru 3,582 milioane nu au fost virate contribuţii.

„Pilonul II este o soluţie de economisire pe termen lung, prin care oamenii beneficiază de o sursă suplimentară de venit la pensie, în completarea pensiei publice. Banii sunt investiţi timp de zeci de ani, pe durata de viaţă activă a participanţilor. Deşi în acest interval pot apărea fluctuaţii de valoare cauzate de ciclurile economice, este indicat ca performanţa fondurilor să fie privită pe perioade lungi, dincolo de situaţii atipice cum este, în prezent, pandemia de Covid-19”, spun reprezentanţii NN Pensii într-un comunicat de presă, preluat de businessmagazin.ro.

La Pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe