Sistemul performant care îl ține pe Vladimir Putin la adăpost. A fost instalat de curând lângă reședința preferată a liderului rus

Mihnea Tălău 23.01.2023, 16:02
Sistemul performant care îl ține pe Vladimir Putin la adăpost. A fost instalat de curând lângă reședința preferată a liderului rus

Un sistem de lansatoare de rachete sol-aer Pantsir-S1 a fost instalat în satul Iașcerovo din regiunea Novgorod, la șase kilometri de reședința președintelui rus Vladimir Putin. Respectiva localitate se află situată la 400 de kilometri nord-est de capitala Moscova.

Reședința lui Putin păzită împotriva unor eventuale atacuri

Sistemul de apărare aeriană a fost instalat în urmă cu câteva săptămâni, în apropierea reședinței lui Putin, dezvăluie Agentstvo („Agenția”). Locuitorii din Iascerovo și din satele învecinate au confirmat pentru sursa citată că satul a fost într-adevăr echipat cu un astfel de sistem. Unul dintre cei intervievați a adăugat că complexul este în serviciu de luptă, cu cel puțin trei soldați care îl deservesc în permanență, iar antena radar se rotește.

Situat pe malul lacului Uzhin, Iascerovo este unul dintre cele două sate cele mai apropiate de reședința prezidențială. Pe hartă, distanța de la Iașcherovo până la terenul reședinței prezidențiale abia dacă depășește șase kilometri. După cum a constatat organul de presă, nu există nici o infrastructură critică, facilități strategice, întreprinderi mari sau acumulări mari de echipamente sau personal militar în apropiere de Iascerovo.

Ministerul Apărării și Biroul Executiv Prezidențial nu au comentat încă rapoartele privind apărarea aeriană în apropierea reședinței Valdai.

Pantsir-S1 este un sistem rusesc de rachete antiaeriene autopropulsate la sol (SAM). Acesta este destinat să asigure apărarea aeriană punctuală împotriva avioanelor, elicopterelor, munițiilor de precizie, rachetelor de croazieră și UAV-urilor.

Sisteme de apărare antiaeriană și pe acoperișurile clădirilor din Moscova

Săptămâna trecută s-a aflat că autoritățile ruse au desfășurat astfel de sisteme de apărare antiaeriană și pe acoperișurile clădirilor din Moscova, în urma multiplelor atacuri cu drone asupra unor aerodromuri militare din apropierea Riazan și Saratov.

Schema de desfășurare a dispozitivului SAM Pantsir-S1, care a fost raportată în cursul săptămânii trecute, demonstrează că sectoarele de tragere ale tunurilor automate de 30 mm ale tuturor celor trei sisteme (până la 4 km) acoperă Kremlinul. Sediul central al autorităților ruse se află, de fapt, chiar în centrul zonei de acoperire, care a fost creată în centrul Moscovei.

Anterior, un sistem de apărare antiaeriană a fost instalat pe clădirea Ministerului Apărării al Federației Ruse de pe strada Znamenka nr. 19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...