Singurul om care l-a tras la răspundere pe Ceaușescu. ”De ce nu le dai, mă, butelii oamenilor?”

Beatrice Dumitru 26.10.2021, 09:43
Singurul om care l-a tras la răspundere pe Ceaușescu. ”De ce nu le dai, mă, butelii oamenilor?”

Nicolae Ceaușescu a avut o familie numeroasă, iar multe dintre rudele sale ocupau posturi influente în cadrul Partidul Comunist. Unele dintre acestea erau mai expuse și, deseori, erau nevoite să dea explicații pentru deciziile pe care le luau cei doi soți Ceaușescu. O persoană foarte dragă fostului președinte era mereu în centrul atenției din cauza măsurilor impuse în România.

Singurul om care putea să-l înfrunte pe Nicolae Ceaușescu fără să pătească nimic

Un apropiat al cuplului Ceaușescu, arhitectul Camil Roguski, care a decedat în 2012, la vârsta de 87 de ani, a povestit în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră” despre această persoană. A spus că a continuat să fie un om umil, chiar dacă Nicolae Ceaușescu conducea România. 

„Acela era un bâtrân simplu de tot, credincios, pâinea lui Dumnezeu. M-am întâlnit o dată cu el și mi-a zis: Băi, ce noroc am avut cu băiatul asta, că eram niște amărășteni,” a povestit arhitectul Camil Roguski.

Singurul om care l-a tras la răspundere pe Ceaușescu. ”De ce nu le dai, mă, butelii oamenilor?”
Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena

Este vorba despre tatăl lui Nicolae Ceaușescu, Andruță. Acesta provenea dintr-o familie de păstori și a fost primarul Scorniceștiului, satul în care s-a născut fostul dictator. Andruță Ceaușescu era singurul om care îi putea spune fiului său ce gândea fără să pătească nimic.

„De ce nu le dai, mă, oamenilor butelii?”

Andruță Ceaușescu avea de suferit din cauza oamenilor care îi reproșau modul în care fiul său conducea țara, deoarece românii se confruntau cu multe lipsuri în acea perioadă.

„El, săracul, obișnuit ca la țără, se mai ducea când venea la București la câte o cârciumă și lua câte o țuică. Alteori, acesta se întâlnea în sat cu alți bătrâni și ăștia îi ziceau: Spune-i lui fiu-tu să nea dea butelii. Ce se cerea pe vremea aia. El venea și-i spunea lui Ceaușescu: M-am întâlnit cu Vasilică, cu Costică. De ce nu le dai, mă, butelii?”, mai povestește arhitectul.

Nicolae Ceaușescu a condus România din anul 1965 până în decembrie 1989, când a avut loc Revoluția. A fost  revolta românilor începută la Timișoara și care a continuat în toată țara, spulberând în câteva zile aprpape 40 de ani de dictatură comunistă. Tatăl lui Nicolae Ceaușescu a murit în anul 1969, la patru ani după ce fiul său a ajuns la conducerea României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...