Singura zonă din România în care aerul produce anticorpi. Mulți habar nu au de această „comoară” a țării

Cătălina Burghelea 25.10.2021, 10:47
Singura zonă din România în care aerul produce anticorpi. Mulți habar nu au de această „comoară” a țării

Există în România o zonă superbă, cunoscută ca având aerul cel mai ozonat din Europa. Puțini turiști știu de existența sa, deși se află într-o stațiune montană. Situată la 600 de metri altitudine, stațiunea este recunoscută ca având cel mai ozonat aer din Europa datorită pădurilor de brazi şi pini ce o înconjoară.

Stațiunea din România cu aerul cel mai ozonat din Europa

Deși este extrem de valoroasă pentru țara noastră, stațiunea Soveja, din județul Vrancea, a fost uitată, în ultimii ani, de către autoritățile locale. Destinația turistică este într-o stare „mai puțin acceptabilă”, după cum recunoaște președintele Consiliului Județean Vrancea. Celebră înainte de 1989, zona s-a degradat în ultimii ani din cauza infrastructurii neîngrijite. Lucrurile sunt, însă, pe cale să se schimbe la Soveja, pentru că stațiunea beneficiază acum de bani nerambursabili din fonduri europene și de proiecte care să o ajute să renască.

Soveja este o „comoară” naturală

Stațiunea Soveja este o „comoară” naturală, de care puțini români știu. Aerul de aici produce anticorpi sau stimulează imunitatea, potrivit spuselor președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. Aflată între munți, nu este de mirare de ce aerul este atât de curat.

„Soveja este o stațiune de interes local, cunoscută ca având aerul cel mai ozonat din țară. Autoritățile locale de acolo fac eforturi să atragă investitorii în zona respectivă. Noi am realizat câteva investiții în zona respectivă, pentru că avem și noi o suprafață de teren chiar în stațiune. Dorim acum să depunem un proiect care să vizeze refacerea infrastructurii turistice, cu mobilier urban, cu trasee turistice cu piste de biciclete”, a declarat Luminița Oanele, director de proiecte în cadrul Consiliului Județean Vrancea, pentru Digi24.

„Soveja are și un alt specific, este o stațiune care este ocupată non-stop, și iarnă, și vară, pentru că 1. are aerul care produce anticorpii, să zicem, sau (stimulează) imunitatea, îți face imunitate foarte bună, și 2. iarna, într-adevăr, este un peisaj extraordinar”, a spus Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Apar noi stațiuni în zonă, construite cu fonduri europene

De altfel, pe lângă deja consacrata stațiune Soveja, turiștii care ajung în județul Vrancea vor mai avea la dispoziție noi stațiuni create cu fonduri europene. Un astfel de exemplu este Vizantea-Livezi, declarată anul trecut stațiune de interes național. Aceasta beneficiază acum de finanțare pentru punerea ei în valoare.

„Urmează să se construiască de la zero o stațiune în acea zonă frumoasă, zonă care face legătura cu Soveja, cu Lepșa. Vorbim despre drumuri naționale, DN 2 L, unde încercăm – și vom reuși prin Programul Național de Redresare și Reziliență – să prindem și acel drum Soveja-Lepșa, care face legătura dintr-o parte a județului în cealaltă parte trecând prin Soveja, unde avem stațiunea Soveja, care, din păcate, este într-o stare mai puțin acceptabilă”, a mai precizat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Atestată documentar în secolul al XVII-lea, Soveja este o comună de aproximativ 2.000 de locuitori, din judetul Vrancea, formată din satele Rucăreni şi Dragosloveni. Stațiunea vrânceană are acelaşi potenţial turistic ca Valea Prahovei, însă, până acum, nimeni nu s-a interesat să o readucă la faima din trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...