Singura colonie a României. Țara noastră a avut, pentru scurt timp, deschidere la două mări

Ana Ionescu 16.06.2021, 18:52
Singura colonie a României. Țara noastră a avut, pentru scurt timp, deschidere la două mări

Puține persoane ştiu că, pentru o scurtă perioadă, România a avut deschidere la două mări, după ce istoricul Nicolae Iorga a primit în dar un teren la Marea Ionică, în Sarandë, Albania, de la Regele Zogu, drept recunoştinţă pentru redactarea primei Istorii a Albaniei, realizată de academicianul român şi publicată în 1919.

Nicolae Iorga a cedat o parte din teren statului român, România dobândind astfel deschidere la două mări

Istoricul Nicolae Iorga a avut o contribuție uriașă pentru istoria Albaniei. Acesta a redactat un material documentar pe care delegaţia albaneză l-a folosit la Conferinţa de pace de la Londra din 1919, unde a susţinut cauza independenţei şi a recunoaşterii pe plan internaţional a Albaniei şi a graniţelor ei.

Istoricul Nicolae Iorga a donat, în 1934, statului român 50% din suprafața terenului pe care l-a primit de la Regele Zogu, prin care România a dobândit astfel ieșire și la Marea Mediterană, prin Marea Ionică.

Casa Iorga, care a purtat numele istoricului român încă de la înființare, a fost ridicată în anul 1937, pe un teren ce se întindea pe aproximativ aproape 1.000 de metri pătraţi pe malul Mării Ionice, la Sarandë.

Singura colonie a Romaniei. Tara noastra a avut, pentru scurt timp, deschidere la doua mari
Statuia lui Iorga din Sarandë Foto: Ambasada României în Albania

Ce s-a întâmplat cu singura colonie a României

Nicolae Iorga a cedat casa pe care o deținea la Sarandë statului român cu condiția ca această clădire să fie transformată în institut de studii şi cercetări arheologice. În urma concesiunii, Casa Iorga a funcționat ca institut între anii 1937 şi 1940, apoi din nou între 1942 şi 1944. Statul român a achiziționat această concesiune prin „soft power”, iar aici nu au fost trimise Forțele Armatei Române.

În cele din urmă, teritoriul a fost cucerit de Italia, împreună cu toată Albania, în aprilie 1939. Autoritățile române au purtat negocieri, chiar recent, pentru retrocedarea Casei Iorga din Sarandë, care a fost vândută între timp de autoritățile albaneze unei persoane private după după căderea regimului totalitar, în 1992.

“Subiectul privind situaţia Casei Iorga figurează constant şi prioritar pe agenda de discuţii bilaterale, fiind subliniat, cu fiecare ocazie, interesul statului român pentru clarificarea statutului acestui imobil cât mai curând posibil. Astfel, în paralel cu demersurile pe cale administrativă şi jurisdicţională, problematica recuperării imobilului a fost ridicată de către partea română în cursul mai multor întrevederi bilaterale, inclusiv la cel mai înalt nivel, cu solicitarea de a fi puse în aplicare deciziile instanţelor albaneze.

La nivelul dialogului politic bilateral au fost date asigurări, în mai multe rânduri, că situaţia acestui imobil vă fi rezolvată în conformitate cu deciziile justiţiei albaneze. Aceste declaraţii au rămas fără efecte concrete până în prezent, principala problemă invocată fiind despăgubirea cuvenită cumpărătorului care a achiziţionat imobilul în 1992. Demersurile la nivel politic vor continua la toate nivelurile până la soluţionarea acestui dosar”, a comunicat, recent, Ministerul Afacerilor Externe pe tema teritoriului românesc din Albania.

Urmăriți Impact.ro și pe