Singura cetate din România care nu a fost cucerită niciodată. Cât costă să o vizitezi

Rădulescu Valentin 26.10.2020, 16:50
Singura cetate din România care nu a fost cucerită niciodată. Cât costă să o vizitezi

Deși de-a lungul timpului nu a fost foarte populară în rândul oamenilor, o cetate din România a ieșit de curând la lumină. Aceasta ascunde o istorie interesantă și a trecut printre cele mai negre scenarii petrecute la noi în țară. Care este singura cetate din România care nu a fost cucerită și de ce merită să o vizitezi?

Cetatea din România pe care nimeni nu a reușit să o cucerească

De-a lungul timpului nimeni nu a reușit să cucerească Cetatea Făgăraș. Această frumusețe a început să fie construită încă din anul 1310 și are o istorie veche de peste 600 de ani, timp în care a fost aici în cele mai frumoase momente din istoria României, dar a avut parte și de scenarii negre. Chiar dacă mult timp cetatea Făgăraș a fost necunoscută pentru publicul larg, recent a început să își recapete admirația.

Deoarece a fost foarte bine poziționată, fiind înconjurată de ziduri de 8 metri grosime și șanțuri de apărare, nimeni nu a reușit să o cucerească. Aceasta a fost construită cu scopul de apărare în fața atacurilor efectuate de tătari și otomani, devenind astfel o fortificație militară construită din piatră și cărămidă, având 4 turnuri bastionare în colțuri și încă unul de avanpost.

Totodată, pe timpul domnitorului Mihai Viteazu, cetatea a dobândit mai multe trăsături stilistice, iar șanțul de apărare a fost reamenajat. Aceasta găzduia pe atunci cele mai mari evenimente ale vremii, la care se adunau peste 1000 de persoane și unde își făceau apariția nobilii din Transilvania. După moartea domnitorului, cetatea și-a reluat rolul de fortăreață militară, ulterior devenind închisoare.

Singura cetate din România care nu a fost cucerită niciodată. Cât costă să o vizitezi
Cetatea Făgăraș

Cetatea Făgăraș, centru de tortură pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Din păcate însă, cea mai neagră perioada a cetății Făgăraș a fost în timpul conducerii lui Ceaușescu. Perioada comunistă a transformat cetatea într-una dintre cele mai cumplite închisori de pe teritoriul României. Aici erau aruncați deținuții politici și toți cei care se opuneau sistemului. Aproape 1000 de oameni au fost închiși și torturați în perioada 1948 – 1960. Cetatea se transformase complet într-un loc în care oamenii își pierdeau viața.

Acum, după anii de oroare, cetatea Făgăraș a intrat în patrimoniul cultural. Așadar, au început să fie făcute lucrări de restaurare, iar aceasta a fost transformată din nou. Cei care o vizitează pot vedea sălile expoziționale, curtea care conține și o spânzurătoare ca semn al istoriei, crama, temnița, camerele de tortură și schimbul de gardă.

Biletele pentru a vizita un astfel de monument istoric, care trebuie văzut cel puțin o dată în viață, este de doar 15 lei. Elevii, studenții și pensionari au de asemenea parte de reducere, iar copiii sub 7 ani și persoanele cu dezabilități au acces gratuit.

Urmăriți Impact.ro și pe