Simptomele asociate depresiei de toamnă. Află cum să le depistezi și cum să scapi de ele

Mihai Roșoiu 09.11.2020, 08:43
Simptomele asociate depresiei de toamnă. Află cum să le depistezi și cum să scapi de ele

Trăim într-o perioadă în care tot mai mulți specialiști spun că depresia poate fi considerată boala momentului pe planetă. Numeroasele cazuri înregistrate la nivel mondial au transformat depresia într-o dușman teribil. Și cum ne aflăm într-un anotimp care ne împinge spre astfel de stări e important să știm un lucru. Cum depistăm simptomele asociate depresiei de toamnă. E esențial să le identificăm și apoi să scăpăm de ele.

Toamna, anotimpul perfect pentru depresie

Nu de puține ori s-a spus că vremea bacoviană, asociată îndeosebi toamnei, e „ideală” pentru dobândirea unor depresii. Medicii nu mai tratează demult superficial această problemă și ne sfătuiesc să fim atenți la semnale. În cazul în care simțiți că lucrurile nu sunt în regulă, adresați-vă specialistului. O episodică depresie de toamnă se poate transforma în ceva grav.

Exercitiile fizice te pot ajuta sa depasesti depresiile de toamna
Exercitiile fizice te pot ajuta sa depasesti depresiile de toamna

Și pentru că avem de-a face cu o toamnă atipică, în care și-a făcut loc pandemia de coronavirus, problemele se pot agrava mult mai rapid. Vremea mohorâtă de afară coroborată cu restricția de ieși în aer liber după pofta inimii, pot duce la apariția depresiei de toamnă.

Manifestările acestei tulburări afective sezoniere sunt multiple, dar simptomele depresiei de toamnă cel mai des întâlnite sunt:

  • dificultăți de concentrare;
  • oboseală și senzație de lipsa de energie;
  • scăderea interesului pentru activitățile zilnice și în special a celor sociale;
  • lipsa dispoziției (depresie, tristețe sau apatie);
  • creșterea apetitului, pofta exagerata pentru complexe de carbohidrați (precum pâinea sau pastele făinoase);
  • creșterea în greutate;
  • somnolența;
  • pierderea interesului pentru sex;
  • iritabilitate

Așa că dacă identificați aceste semnale în comportamentul dumneavoastră, fiți cu băgare de seamă. Medicii de specialitate spun că aceste depresii de sezon sunt mai puțin periculoase decât cele dobândite în urma altor evenimente. Totodată, aceștia spun că o astfel de tulburare sezonieră poate declanșa ceva mai grav. De aceea nu trebuie evitat sfatul specialistului.

Depresia de toamnă poate fi tratată

Odată depistate simptomele asociate depresiei de toamnă, nu vă mai rămâne decât să apelați la specialiști în domeniu. Lumea medicală a evoluat mult, iar în acest moment există tratamente specifice acestei tulburări.

Antidepresivele ar putea fi o soluție care merge la țintă, însă poate exista un soi de complex din partea oamenilor, când vine vorba de pastile. De aceea există soluții alternative. Consilierea psihologică dă roade în multe dintre cazuri. Activitățile fizice intense ne ajută să trecem pestele unele momente dificile din punct de vedere psihic. Exercițiile fizice previn astfel de situații, iar dieta sănătoasă și echilibrată e un alt aliat de nădejde pentru psihicul nostru zdruncinat.

Urmăriți Impact.ro și pe