Sigur nu bănuiai asta! De unde provine de fapt denumirea lunii August

Ioana Bucur 10.08.2021, 12:12
Sigur nu bănuiai asta! De unde provine de fapt denumirea lunii August

Secerar, Gustar sau Sextilis. Te-ai gândit vreodată de unde provine, de fapt, denumirea lunii august? De-a lungul istoriei, modul în care este structurat anul calendaristic a trecut printr-o serie de schimbări, de la numărul de zile, al lunilor și până la numele acestora.

Calendarul romanilor avea doar zece luni

Pe măsura ce știința avansează, în mod inevitabil se schimbă și percepția asupra lumii și legilor ce ne guvernează existența. Dacă astăzi dezbaterile cercetătorilor se concentrează pe numărului planetelor din sistemul nostru solar, în Antichitate, mințile luminate ale vremii încercau să deslușească structura corectă a unui an calendaristic.

Inițial, vechii romani credeau că un an are doar zece luni care aveau câte 30 sau 31 de zile, rezultând un total de 304-305 zile. În timpul domniei lui Iulius Cezar, s-a ajuns la 12 luni: patru dintre ele aveau câte 31 de zile (Martius, Maius, Quintilius, October), șapte aveau 29 de zile (Aprilis, Junius, Sextilis, September, November, December, Ianuaris) și doar una, Februaris, avea 28. Astfel, anul începea pe 1 martie și avea 355 de zile.

O dată la doi ani, pentru ca lunile anului să se potrivească cu anotimpurile, romanii adăugau o una în plus, „bonus”, denumită Mercedonius. Atunci, anul ajungea la 366 de zile.

denumirea lunii August

Secerar, Gustar sau Sextilis…De unde provine denumirea lunii august

Chiar și după modificările aduse vechiului calendar al romanilor, cele mai multe dintre denumirile lunilor au rămas neschimbate.

Denumirea lunii august este strâns legată de cea a lunii ce o precedă. Înainte de reformă, iulie era a cincea lună din an și purta numele de Quintilius. Iulius Cezar, cel sub care s-a făcut reforma, era născut în iulie, așa că s-a decis ca luna să îi poarte numele.

Neacceptând să fie mai prejos, împăratul Octavian Augustus a cerut ca a șasea lună din an, Sextilis, să fie rebotezată și să îi poarte numele – August. Dar nu era singura chestiune ce trebuia „corectată”. Sextilis avea doar 29 de zile, cu două mai puține decât cea a lui Cezar. Împăratul a cerut să se facă în așa fel încât august să aibă tot 31 de zile.

Grecii numeau luna august Metageitnion.

În tradiția populară, luna august mai este cunoscută și ca „Gustar”, pentru că atunci se făcea prima degustare a strugurilor. I se mai spune și „Secerar”, cu trimitere la începutul perioadei de recoltat, „Augustru” sau „Măselar”.

Creștinii au trei mari sărbători în această lună:

  • Schimbarea la Față a Maicii Domnului – 6 august
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august
  • Tăierea capului sfântului proroc Ioan Botezătorul – 29 august
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...