Și la nemți e ca la noi: aeroportul care se inaugurează cu nouă ani întârziere și costuri imense

Ana Anitoiu 29.09.2020, 19:33
Și la nemți e ca la noi: aeroportul care se inaugurează cu nouă ani întârziere și costuri imense

Noul aeroport internațional din Berlin va fi inaugurat la sfârșitul lunii octombrie, cu nouă ani de întârziere și costuri imense. Inginerii germani ar fi rușinați de durata prea îndelungată a proiectului.

Când trebuia să fie inaugurat aeroportul și la cât au ajuns costurile

Noul aeroport, Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER), va fi inaugurat pe 31 octombrie 2020. Acesta ar fi trebuit să fie inaugurat, inițial, în toamna anului 2011. Apoi, s-a mai încercat deschiderea, dar fără succes, în 2012.

Astfel, a durat nouă ani până la inaugurarea noului aeroport din Berlin. Cam cât a durat și inaugurarea metroului din Drumul Taberei.

„La data de 31 octombrie 2020, se va deschide BER. Capitala Germaniei va dispune, în sfârşit, de un aeroport care să răspundă standardelor internaţionale”, a spus preşedintele societăţii care deţine aeroportul BER, Engelbert Luetke Daldrup.

Pe 31 octombrie, terminalul 1 al acestui aeroport, ce se află în sudul Berlinului,  se va deschide cu aterizarea primelor avioane aparţinând companiilor Lufthansa şi EasyJet. Vor mai fi deschise un birou de turism și câteva magazine.

Primele zboruri comerciale de pe noul aeroport din Berlin ar urma să aibă loc pe 1 noiembrie. Destinația încă nu a fost stabilită de EasyJet, compania ce le va asigura.

Și la nemți e ca la noi: aeroportul care se inaugurează cu nouă ani întârziere și costuri imense

Totodată, legătura dintre aeroport și trenurile S-Bahn ar urma să fie disponibilă încă de la data de 25 octombrie.

Actualul aeroport Schonefeld ar urma să devină în timp Terminalul 5 al aeroportului BER. Alte terminale ale noului aeroport se vor deschide abia anul viitor, din cauza nivelului redus de activitate provocat de pandemia de coronavirus (COVID-19).

Din cauza amânării repetate a datei de inaugurare şi din cauza prelungirii lucrărilor de construcţii au crescut şi costurile. Inițial, acestea erau estimate la 1,7 miliarde euro. În cele din urmă, au ajuns la 6,5 miliarde de euro.

Cum va arăta inaugurarea aeroportului din Berlin

Din cauza pandemiei de coronavirus, inaugurarea aeroportului din Berlin nu va fi una festivă. „Nu va avea loc o mare sărbătoare, doar o deschidere”, a spus Daldrup.

Aceasta mai ales în contextul în care inginerii germani ar fi jenați pentru toate întârzierile în inaugurarea aeroportului. „Nu există niciun motiv să ne lăudăm”, a precizat Daldrup.

Poriectul noului aeroport a început în 2006 și ar fi trebuit să se încheie la sfârșitul anului 2010. Însă, unele probleme tehnice au amânat inaugurarea sa.

Aeroportul BER a fost destinat să preia și Tegel, ce își va închide porțile, pe 8 noiembrie. Acest aeroport a fost construit în 90 de zile. Muncitorii germani şi forţele aliate franceze şi americane l-au ridicat, în timpul blocadei Berlinului de către sovietici în 1948-1949.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...