Și fratele lui Ludovic Orban îl părăsește pe Iohannis. Ce funcție avea Leonard Orban la Cotroceni

Beatrice Dumitru 26.10.2021, 14:36
Și fratele lui Ludovic Orban îl părăsește pe Iohannis. Ce funcție avea Leonard Orban la Cotroceni

Administrația prezidențială a anunțat că Leonard Orban, fratele lui Ludovic Orban, nu va mai face parte din echipa președintelui Klaus Iohannis, cu care lucra din 2015. Acesta a cerut să fie eliberat din funcție, iar decizia va intra în vigoare începând cu 1 noimebrie.

Motivul pentru care Leonard Orban a plecat de la Cotroceni

Leonard Orban a fost negociator adjunct și apoi negociator șef cu Uniunea Europeană în perioada mai 2001 – aprilie 2005. Acesta este semnatar al Tratatului de Aderarea al României la Uniunea Europeană, pe 25 aprilie 2005. Timp de doi ani, fratele lui Ludovic Orban a deținut funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene. Între septembrie 2011 și decembrie 2012, Leonard Orban a fost ministrul Afacerilor europene responsabil cu domeniul afacerilor europene și al fondurilor europene.

Leonard Orban a primit în 2002 „Steaua României” în grad de Cavaler pentru contribuția pe care a avut-o în procesul de aderare al Românie la NATO. În prezent, Leonard Orban este profesor asociat în cadrul Universității Române-Americane din București. Din ianuarie 2015, atunci când Klaus Iohannis și-a început primul mandat, Leonard Orban ocupa funcția de consilier prezidențial pe afaceri europene.

Și fratele lui Ludovic Orban îl părăsește pe Iohannis. Ce funcție avea Leonard Orban la Cotroceni
Leonard Orban a plecat de la Cotroceni. 

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 octombrie, decretul privind eliberarea la cerere din funcția de consilier prezidențial a domnului Leonard Orban, la data de 1 noiembrie 2021, în vederea pensionării. De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru excepționala carieră profesională, pentru contribuția avută la susținerea proiectului european al României şi pentru implicarea în modernizarea şi eficientizarea Administrației Prezidențiale, președintele României a decis conferirea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Leonard Orban,” potrivit comunicatului Administrației prezidențiale.

Ludovic Orban a demisionat din fruntea Camerei Deputaților

Și Ludovic Orban a demisionat în această lună din funcția de președinte al Camerei Deputaților, după ce a pierdut alegerile pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal. El a spus că nu mai poate să fie părtaș cu deciziile luate de o condure instalată cu forța în fruntea PNL. „Pentru mine, demisia reprezintă o eliberare și un nou început,” declara Ludovic Orban pe 13 octombrie, după depunerea demisiei.

Ludovic Orban este de 30 de ani membru al Partidului Național Liberal, iar din 2017 până în 2021 a fost președintele  formațiunii.