Shanghai își propune să revină la viața normală de la 1 iunie. 15 din cele 16 districte au eliminat cazuri în afara zonelor de carantină

Elena Avramescu 16.05.2022, 07:22
Shanghai își propune să revină la viața normală de la 1 iunie. 15 din cele 16 districte au eliminat cazuri în afara zonelor de carantină

Viceprimarul Zong Ming, vorbind la o conferință de presă online zilnică, a oferit cel mai clar calendar de până acum pentru revenirea la normal pentru cei 25 de milioane de locuitori ai orașului, care au fost frustrați de peste șase săptămâni de izolare și mesaje inconsecvente cu privire la momentul în care își pot relua viețile, relatează Reuters.

Schimbări majore în Shanghai de la 1 iunie

Shanghai își propune să se redeschidă pe scară largă și să permită reluarea vieții normale de la 1 iunie, a declarat luni un oficial al orașului, după ce a declarat că 15 dintre cele 16 districte ale sale au eliminat cazurile în afara zonelor de carantină.

Oficialii din Shanghai au declarat epidemia orașului sub control, dar au spus, de asemenea, că scopul lor până pe 21 mai va fi să prevină o revenire a infecțiilor, ceea ce înseamnă că multe restricții vor rămâne în vigoare. Eliminarea cazurilor în afara zonelor de carantină este o condiție cheie pentru reluarea vieții normale în conformitate cu politica strictă a Chinei zero COVID.

Orașul intenționează să crească treptat zborurile interne și serviciile feroviare, iar de luni va începe redeschiderea supermarketurilor, magazinelor de proximitate și farmaciilor.

Blocarea din Shanghai, împreună cu restricțiile COVID în numeroase alte orașe chineze, au afectat a doua economie din lume și au perturbat lanțurile globale de aprovizionare.

Cazurile de Covid-19 din Shanghai au atins un record. Restricțiile au devenit de nesuportat
Covid-19 in Shanghai

Economia Chinei s-a răcit brusc în aprilie

Activitatea economică a Chinei s-a răcit brusc în aprilie, deoarece extinderea măsurilor de izolare din cauza COVID-19 a avut un efect puternic asupra consumului, producției industriale și ocupării forței de muncă, adăugând la temerile că economia s-ar putea restrânge în al doilea trimestru.

În martie și aprilie au fost impuse blocări complete sau parțiale în zeci de orașe, inclusiv o închidere prelungită a centrului comercial Shanghai, ținând lucrătorii și cumpărătorii limitați la casele lor și perturbând grav lanțurile de aprovizionare.

Vânzările cu amănuntul în aprilie s-au redus cu 11,1% față de un an mai devreme, cea mai mare contracție din martie 2020, au arătat luni datele Biroului Național de Statistică (BNS) și mai proastă decât se prognozase.

Serviciile de mese au fost suspendate în unele provincii, ceea ce a condus la o scădere cu 22,7% a veniturilor din catering în aprilie. Vânzările de mașini din China au scăzut cu 47,6% față de un an înainte, deoarece producătorii de mașini au redus producția pe fondul showroom-urilor goale și al penuriei de piese.

Pe măsură ce măsurile antivirus au strâns lanțurile de aprovizionare și au paralizat distribuția, producția industrială a scăzut cu 2,9% față de un an mai devreme, sub așteptările pentru o creștere de 0,4%.

În conformitate cu scăderea producției industriale, China a procesat cu 11% mai puțin țiței în aprilie decât cu un an mai devreme, producția zilnică scăzând la cel mai scăzut nivel din martie. Producția de energie electrică a țării a scăzut, de asemenea, cu 4,3% față de anul precedent, cel mai scăzut din mai 2020.

Șocul a cântărit și pe piața muncii, pe care liderii chinezi au acordat-o prioritate pentru stabilitatea economică și socială. Rata șomajului la nivel național, bazată pe sondaje, a crescut la 6,1% în aprilie, de la 5,8%, cea mai mare din februarie 2020, când a ajuns la 6,2%.

Rata șomajului de 6,7% în 31 de orașe mari în aprilie este cea mai mare de când au început înregistrările în 2018. Guvernul își propune să mențină rata șomajului sub 5,5% în 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...