Sfinții Mihail și Gavriil. Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare. E păcat mare

Ioana Bucur 08.11.2021, 00:02
Sfinții Mihail și Gavriil. Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare. E păcat mare

Milioane de români au motiv de bucurie, an de an, pe 8 noiembrie, ziua în care sunt celebrați Sfinții Mihail și Gavriil. Printre petreceri, cadouri și urări frumoase, există și o serie de reguli stricte ce trebuie urmate. Află ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare, una dintre cele mai importante din calendarul creștin ortodox.

Cine sunt Sfinții Mihail și Gavriil

Când auzim „înger” avem în minte mereu acea imagine idilică, pictată pe icoane sau pe pereții bisericilor ortodoxe sau catolice: figuri delicate, blânde, androgine, îmbrăcate în alb, înconjurate de o aură luminoasă.

Însă Sfinții Mihail și Gavriil nu se încadrează în acest tablou. Prezentați purtând săbii, sunt un simbol al biruinței, conducătorii „armatei” de îngeri și cei care călăuzesc sufletele celor morți în drumul spre porțile Raiului.

Arhanghelul Mihail este cel la care se închină cei care vor să se ferească de război sau să câștige o mare bătălie. Potrivit creștinortodox.ro, numele înseamnă „Cel care este ca Dumnezeu”.

Sfântul Gavriil, sau Gabriel, a jucat un rol uriaș în povestea nașterii lui Iisus Hristos, fiind cel care i-a dezvăluit Fecioarei Maria că îl poartă în pântec pe fiul lui Dumnezeu. În ebraică, Gavriil înseamnă chiar „Omul lui Dumnezeu”.

La noi în țară, Sfinții Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Au fost aleși tocmai pentru că arhanghelii sunt conducătorii oștilor cerești și simbolizează lupta împotriva forțelor răului.

Sfinții Mihail și Gavriil
Sfinții Mihail și Gavriil

Ce nu ai voie să faci de Sfinții Mihail și Gavriil

Ziua de 8 noiembrie, cea în care sunt prăznuiți cei doi sfinți, este una dintre cele mai importante sărbători din an ale calendarului creștin ortodox. În această zi este interzis cu desăvârșire să lucrezi sau să faci treburi în casa, în curte sau pe câmp. Se spune că toți cei care nu se vor supune vor avea parte de chin în ziua morții.

Potrivit tradiției, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se împarte pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei care au murit fără lumânare.

Troparul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Mai-marilor Voievozi ai oștirilor cerești, rugămu-vă pe voi noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm: Izbăviți-ne din nevoi, ca niște Mai-mari peste cetele Puterilor celor de sus.

Condac la Sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi a tuturor puterilor cereşti

Mai marilor Voievozi ai lui Dumnezeu, slujitorilor Dumnezeieştii Slave, povăţuitorii oamenilor şi Căpeteniile îngerilor, cereţi pentru noi ceea ce este de folos şi mare milă, ca nişte mai mari Voievozi ai celor fără de trup.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...