Sfatul de aur al lui chef Cătălin Scărlătescu atunci când mănânci pește. Ce să nu adaugi niciodată în farfurie, majoritatea românilor fac asta

Beatrice Dumitru 25.03.2023, 14:02
Sfatul de aur al lui chef Cătălin Scărlătescu atunci când mănânci pește. Ce să nu adaugi niciodată în farfurie, majoritatea românilor fac asta

Buna Vestire se sărbătorește în fiecare an în Postul Paștelui și este și prima dezlegare la pește de care au parte credincioșii în această perioadă. Pentru această zi specială, chef Cătălin Scărlătescu propune o rețetă foarte ușoară de pește și oferă un sfat prețios. Ce nu trebuie să pui peste pește ca să nu-i strici gustul.

Sfatul lui chef Cătălin Scărlătescu atunci când mănânci pește

A trecut mai bine de jumătate din Postul Paștelui, iar Biserica Ortodoxă permite credincioșilor care au ținut acest obicei să mănânce pește în această zi. Sâmbătă, 25 martie 2023, este Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a fost înștiințată că îl va naște pe Domnul Isus Hristos. Anul acesta, ortodocșii celebrează Paștile în duminica din 16 aprilie 2023.

Și cum peștele este vedeta de Buna Vestire, chef Cătălin Scărlătescu propune cea mai simplă rețetă pentru această zi deosebită, pe care oricine o poate prepara acasă fără multă bătaie de cap. De asemenea, el spune să nu se pună niciodată lâmâie peste pește, deoarece îi strică gustul.

Îmi place foarte mult peștele, care poate fi gătit în atâtea feluri încât… Cel mai simplu de gătit este peștele prăjit într-o tigaie cu foarte puțin ulei și un pic de sare. Atenție, tigaia să fie foarte bine încinsă. Și nu stricați gustul peștelui punându-i lămâie deasupra!”, recomandă chef Cătălin Scărlătescu.

Sfatul de aur al lui chef Cătălin Scărlătescu atunci când mănânci pește. Ce să nu adaugi niciodată în farfurie, majoritatea românilor fac asta
De Buna Vestire se mănâncă pește.

De se mănânca pește de Buna Vestire

Sărbătoarea de Buna Vestire sau Blagoveștenie a primit în tradiția populară și denumirea de Ziua Cucului. Denumirea este legată de cântecul cucului, care începe întotdeauna de Blagoveștenie și se sfârșește la Sânziene sau Sân Petru.

Tradiția spune că cei care țin Postul Paștelui consumă pește în ziua de Buna Vestire pentru a-l imita pe Hristos, care a mâncat peşte fript şi fagure de miere la scurt timp după Învierea Sa, ca să-şi încredinţeze ucenicii de acest fapt. Se mai spune că cel care gustă acest tip de carne în această zi se va simți tot anul ca peștele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mamaligă în apă, pentru că mor peștii.

O superstiție de Buna Vestire spune că în această zi oamenii trebuie să numere de câte ori cucul îşi cântă numele pentru a descoperi câți ani mai au de trăit. Dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.

De asemenea, traditia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare, ca hrană pentru îngeri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...