Sfârșitul benzinei: noul combustibil în care se investește masiv, motoarele tradiționale vor dispărea

Stan Filon 22.09.2021, 14:08
Sfârșitul benzinei: noul combustibil în care se investește masiv, motoarele tradiționale vor dispărea

Motoarele care funcționează cu combustibil tradițional, respectiv benzină și motorină, au zilele numărate! Deși de-abia și-au făcut apariția pe piață, chiar și motoarele electrice se pare că vor fi în curând uitate, după ce pe piață își vor face apariția autoturismele care folosesc un nou combustibil.

Noul combustibil în care se investește masiv și care reprezintă viitorul

China se pare că este cea care dă tonul atunci când vine vorba despre combustibilul viitorului! Autoritățile de la Beijing au trasat deja noua tendință care se va aplica în piața auto, începând chiar cu anul 2023! Mașinile pe benzină și motorină se pare că vor fi date uitării, iar cele electrice parcă nu mai sunt nici ele atractive pentru chinezi.

Astfel, autoritățile fac investiții masive în motoarele pe hidrogen! Așadar, cea mai mare piaţă auto din lume a trecut de la motoare electrice, la motoare cu celule de hidrogen. Chinezii și-au propus să aibă un milion de astfel de vehicule pe străzile patriei, în următorii 10 ani.

Noul combustibil in care se investeste masiv si care reprezinta viitorul
Noul combustibil in care se investeste masiv si care reprezinta viitorul

China vrea să aibă ăn următorii 10 ani un milion de astfel de mașini pe străzi

Inginerul Wan Gang este cunoscut ca „părintele electromibilităţii din China” și chiar și acesta militează puternic pentru noul combustibil. Gang a declarat pentru publicația Bloomberg că statul ar trebui să instaureze chiar o „societate a hidrogenului”.

Jurnaliștii publicației Bloomberg au făcut calculele și au ajuns la concluzia că investițiile în industrie vor atinge 17 miliarde de dolari, până în anul 2023. Un gigant auto chinez, respectiv China National Heavy Duty Truck, a făcut un anunț foarte important în această direcție.

Gigantul auto chinez din provincia Shandong, aflată în estul Chinei, a anunțat că va investi nu mai puțin de 7,6 miliarde de dolari în producerea de motoare propulsate de hidrogen.

Tehnologia viitorului nu este deloc nouă

Chiar dacă pare că hidrogenul reprezintă viitorul industriei auto, utilizarea sa nu este nouă deloc. De fapt, unul dintre primele aparate de transport public modern a funcționat cu hidrogen. Vorbim despre celebrele dirijabile. Acestea au apărut prima dată în urmă cu 230 de ani, când profesorul Charles a zburat cu astfel de dirijabil timp de 45 de minute, după ce a umplut un balon cu hidrogen, care este un gaz mai ușor decât aerul.

Hidrogenul a fost folosit pentru propulsie în 1937, când germanii au construit un avion cu reacție, HeS1. Au existat încercări de a folosi hidrogenul în motoarele cu ardere internă, însă nu este rentabil în primul rând pentru că butelia cu hidrogen este voluminoasă în raport cu energia pe care o poate elibera în procesul de ardere. Într-o butelie de 60 de litri, intrădoar 5 grame de hidrogen. Pentru a avea echivalentul energetic a 20 de litri de benzină e nevoie de 5 kilograme de hidrogen, însă rezervorul ar fi unul foarte mare. Singura soluție este construirea unui rezervor care să reziste la 1.000 de atmosfere, ajungând astfel la hidrogenul lichid, care se pare că este soluția pentru industria auto.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...