Sfânta Parascheva 2022. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Cazacu Alexandru 03.10.2022, 17:24
Sfânta Parascheva 2022. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Sfânta Parascheva 2022. În fiecare an, în luna octombrie, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Aceasta este cunoscută ca fiind patroana Moldovei și este sărbătorită atât de Biserica Ortodoxă cât și de alte Biserici de rit oriental. Pe ce dată pică Sfânt Parascheva și care este semnificația acestei sărbători, puteți afla în continuare.

Pe ce dată pică Sfânta Parascheva 2022

În fiecare an, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva la data de 14 octombrie. La jumătatea toamnei este mare sărbătoare la Iași. Timp de o săptămână, racla cu moaștele Sfintei Parascheva va sta în baldachinul amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.

Conform reprezentanților Mitropoliei, anul acesta racla va fi scoasă cu aproape o săptămână mai devreme, adică pe data de 8 octombrie. Mii de pelerini din toate colțurile țării sunt așteptați să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, iar pe 14 octombrie, în ziua praznicului, slujba va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva a venit pe lume în secolul al XI-lea în Epivata (un sat din Tracia). Părinții săi erau creștini, așa că ea a fost botezată și crescută în credința creștină. Fiind o fire evlavioasă, Sf. Parascheva mergea ori de câte ori avea ocazia la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu.

Pe când avea doar 10 ani, Parascheva a auzit în biserică fraza din Sfânta Evanghelie: „Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie”. Astfel, ea a decis să meargă în ținutul Pontului. Timp de cinci ani de zile, Sf. Parascheva a slujit în Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea. Ulterior, vrând să rămână în Țara Sfântă, ea a hotărât să stea într-o mănăstire de maici din Ierusalim.

15 ani mai târziu, sfintei i s-a arătat în vis un înger. Acesta i-a spus sa se întoarcă la locurile natale. Ascultând de sfaturile îngerului, Sfânta Parascheva a revenit pe plaiurile părintești, însă pe drum a trecut prin mai multe obstacole.

Se spune că, în timpul unei furtuni puternice, vasul pe care se afla Sfânta Parascheva a fost pe cale să se scufunde. În acele clipe, ea ar fi strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea ulterioară a țărmului pe care se afla. Ajunsă pe plaiurile natale, ea a construit un cămin pentru orfani și săraci. După cum spuneam și anterior, Sfânta Parascheva 2022 se sărbătorește vineri, 14 octombrie.

Pe ce dată pică Sfânta Parascheva 2022
Pe ce dată pică Sfânta Parascheva 2022

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva 2022

Conform unor tradiții din popor, de Sfânta Parascheva, femeile însărcinate trebuie să împartă bucate copiilor nevoiași. Se spune că astfel ele vor fi ocrotite de sfântă la naștere, iar pruncul va veni pe lume ușor și fără dureri.

Potrivit unei superstiții, printre bucatele date de pomană nu trebuie să se numere nucile, castraveții și pepenele.

În ziua praznicului Sfintei Parascheva nu se fac treburi în gospodărie, nu se coase, nu se spală și nici nu calcă. Dacă faci aceste lucruri, se spune că vei avea dureri de cap și de ochi.

Care este semnificația acestei sărbători

În limba greacă, numele Sfintei Cuvioase înseamnă „Vineri”. De fapt, unii cercetători sunt de părere că „Sfânta Vineri” își are originea din cultul zeiței romane Venus. În caz că nu știați, Venus era considerată o divinitate justițiară.

În popor, sărbătoarea Sfintei Parascheva mai este cunoscută ca și „Sfânta Vineri de Toamnă”. În mitologia românească, „Sfânta Vineri” este văzută ca o divinitate justițiară, fiind închipuită în chip de femeie bătrână și aducătoare de năpastă. În schimb, atunci când devine ocrotitoare, ea este imaginată în chipul unei bătrâne protectoare și veghetoare asupra sănătății și a fertilității.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...