Setul complet de măsuri pentru începerea școlii. Descarcă gratuit declarația pe proprie răspundere

Iancu Andreea / 19.08.2020, 17:13
Setul complet de măsuri pentru începerea școlii. Descarcă gratuit declarația pe proprie răspundere

Începerea școlii este un subiect atent urmărit de către părinții din întreaga țară. Astfel, aceștia așteptau stabilirea măsurilor pentru începerea școlii, având în vedere că luna septembrie este extrem de aproape. În acest context, Ministerul Sănătății a stabilit care sunt regulile după care elevii vor putea reveni în bănci din toamnă.

Ce măsuri trebuie să respecte elevii și profesorii pentru începerea școlii

Noua formă în care vor reîncepe cursurile pentru elevi, din toamnă, a fost stabilită printr-un ghid, de către Ministerul Sănătății. Astfel, oficialii au hotărât ca toți elevii și profesorii, dar și personalul auxiliar să poarte mască pe parcursul desfășurării orelor și al prezenței în școală. Aceasta nu este însă singura măsură luată de către autorități pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

De asemenea, Ministerul Sănătății solicită păstrarea distanței de 1 metru între elevi. În situația în care acest lucru nu este posibil, din pricina spațiului insuficient, autoritățile recomandă montarea unor separatoare.

Pe de altă parte, prezența la școală a elevilor va fi condiționată de o declarație pe propria răspundere. Aceasta va fi completată de către părinți. Astfel, tutorii legali ai copiilor vor trebui să specifice că elevii nu prezintă simptome specifice de Covid-19, dar și că nu au intrat în contact cu o persoană infectată în ultimele 14 zile.

Declarația pe propria răspundere pentru începerea școlii
Declarația pe propria răspundere pentru începerea școlii

Declarația pe propria răspundere, considerată neconsituțională

Noile măsuri privind începerea școlii au adus și nemulțumiri. Potrivit unui avocat, fost judecător, obligativitatea completării declarației pe proprie răspundere de către părinți ar putea fi neconstituțională. Totuși, Adrian Toni Neacșu consideră că atât timp cât există alternativa școlii online, nu este încălcată Consituția.

“Primirea copiilor la școală doar în baza unei declarații pe proprie răspundere a părinților nu ridică, în principiu, probleme de constituționalitate. Este adevărat că legea supremă garantează dreptul la educație, dar e la fel de adevărat că și dreptul la sănătate al celorlalți este garantat. De altfel, și potrivit legislației actuale, copiii bolnavi pot fi scoși din colectiv pe perioada unui focar de rujeolă, de exemplu.”, explica avocatul, potrivit mediafax.ro.

De asemenea, Neacșu consideră că părinții au drept alternativă școala online, însă statul trebuie să le asigure condiții asemănătoare cu cele ale școlii cu prezență în unitățile de învățământ.

“Statul trebuie să fie capabil să le ofere acestora condiții calitativ similare pentru educația online. Constituția nu prevede că învățământul se desfășoară doar fizic în școală, însă între cele două forme nu trebuie să existe diferențe din punct de vedere calitativ.”, a completat Neașcu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI