Serviciile de informații occidentale duc un război psihologic cu Vladimir Putin. De ce vorbesc atât de deschis despre război

Beatrice Dumitru 01.04.2022, 17:07
Serviciile de informații occidentale duc un război psihologic cu Vladimir Putin. De ce vorbesc atât de deschis despre război

Atât SUA, cât și Marea Britanie au susținut în ultimele zile că Vladimir Putin este din ce în ce mai izolat și nu primește nicio informație reală de la consilierii săi militari. Explicația ar fi că agențiile de informații occidentale duc un război psihologic direct cu Vladimir Putin, un expert în acest gen de confruntare, fost ofițer KGB și șef de informații.

Occidentul, despre Vladimir Putin

Statele Unite și aliații au afirmat despre armata rusă că este blocată, demoralizată și disfuncțională și suferă pierderi dezastruoase pe câmpul de luptă și, în același timp, evocă o viziune a tensiunii politice tot mai mari în interiorul Kremlinului. Ei susțin că liderul rus este izolat, prost sfătuit și dezinformat despre cât de prost merge războiul din Ucraina.

Guvernele occidentale îl împiedică pe Vladimir Putin să definească războiul așa cum își dorește el, așa cum au făcut și înainte de a începe, când au vorbit despre o invazie chiar dacă mulți experți spuneau că un asemenea scenariu e imposibil.

Serviciile de informații occidentale duc un război psihologic cu Vladimir Putin. De ce vorbesc atât de deschis despre război
SUA și Marea Britanie susțin că Vladimir Putin este mințit de consilierii săi.

„Suntem atât de obișnuiți să ne protejăm sursele”

Este o poziție dură pentru un lider rus care a dus el însuși un război informațional, atunci când se amesteca în alegerile americane și europene. Și detaliile evaluărilor desecretizate ale serviciilor de informații trebuie să fie foarte supărătoare pentru Putin, fost ofițer KGB și șef de informații. Și lasă deschisă posibilitatea ca agențiile de informații occidentale să poată vedea efortul pe care îl face Kremlinul în război și politica internă, ceea ce este de natură să-l înfurie pe președintele rus și ar putea face mai multe fisuri în regimul său.

Dorința guvernelor occidentale de a arată ce se întâmplă în interiorul Ucrainei și Moscovei i-a surprins chiar și pe foști spioni.

„Îi face pe profesioniștii serviciilor de informații, chiar și pe foștii profesioniști ca mine, să fie nervoși, pentru că, desigur, suntem atât de obișnuiți să ne protejăm sursele și metodele”, a declarat Steve Hall, fost șef al operațiunilor CIA în Rusia, pentru CNN.

În ultimele zile, oficialii occidentali au schițat o imagine a războiului și unul dintre cei mai mari șefi ai spionajului din Marea Britanie, Jeremy Fleming, a declarat că Putin a „judecat greșit războiul, rezistența poporului ucrainean și capacitatea propriei sale armate și că a fost mințit de subalternii săi”. Un alt oficial a spus că Putin este „dezinformat” de consilieri despre cât de prost se comportă armata rusă și impactul sancțiunilor asupra economiei ruse.

Ce urmăresc liderii occidentali

Deci, ce încearcă să facă guvernele occidentale cu aceste evaluări despre războiul din Ucraina, având în vedere că în multe alte crize geopolitice informațiile au fost ținute secrete?

Ca și în cazul mesajelor de dinaintea invaziei, este clar că SUA nu doresc ca rușii să poată dezinforma cu privire la război. Crearea unei imagini a unei invazii eșuate ajută la menținerea sprijinului pentru poziția dură a Occidentului împotriva lui Putin. Ar putea, de asemenea, să îmbunătățească moralul ucrainenilor care rezistă atacului Rusiei. Și le oferă liderilor occidentali o deschidere politică pentru a argumenta că politicile lor funcționează în timp ce gestionează opinia publică despre război.

Oferind o privire asupra degringoladei din trupele ruse, aliații ar putea pune presiune asupra Kremlinului, dar ar putea semăna și mai multă discordie în interiorul elitelor militare, politice și de informații.

Un alt fost expert în informații al CIA spune că oficialii serviciilor de informații din SUA și Marea Britanie „par să înțeleagă bine planurile și intențiile Kremlinului”. John Sipher a spus că cele două țări se joacă probabil cu paranoia lui Vladimir Putin și creează fricțiuni în cercul său interior.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...