Serbia securizează un acord „extrem de favorabil” cu Rusia, privind gazele naturale

Andrei Dumitrescu 30.05.2022, 09:46
Serbia securizează un acord „extrem de favorabil” cu Rusia, privind gazele naturale

În timp ce războiul din Ucraina face ravagii, președintele Serbiei a anunțat că a obținut un acord „extrem de favorabil” privind gazele naturale cu Rusia, în timpul unei convorbiri telefonice purtate duminică cu omologul său rus Vladimir Putin.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a refuzat să condamne în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina, iar țara sa nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei – una dintre puținele din Europa, inclusiv Belarus și Bosnia vecină.

Transportatorul aerian național al țării, Air Serbia, este, de asemenea, printre puținele de pe continent care încă operează zboruri către Rusia.

Vučić susține că dorește să ducă Serbia în Uniunea Europeană, dar și-a petrecut ultimii ani consolidând legăturile cu Rusia, un aliat de lungă durată.

Lavrov vine în Europa

Este probabil ca acordul privind gazele naturale să fie semnat în timpul unei vizite a ministrului rus de externe Serghei Lavrov la Belgrad la începutul lunii iunie – o vizită rară a unui oficial de rang înalt de la Kremlin într-o țară europeană de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie.

Vučić a declarat că i-a spus lui Putin că își dorește ca „pacea să fie instaurată cât mai curând posibil”.

Serbia depinde aproape în întregime de gazul rusesc, iar principalele sale companii energetice sunt deținute majoritar de ruși.

„Ceea ce pot să vă spun este că am convenit asupra principalelor elemente care sunt foarte favorabile pentru Serbia”, a declarat Vučić reporterilor.

Planul propus de Italia pentru incetarea razboiului din Ucraina. Rusia: „L-am primit si il studiem”

„Am convenit să semnăm un contract pe trei ani, care este primul element al contractului care convine foarte bine părții sârbe.”

Nu este clar cum va primi Serbia gazul rusesc dacă UE va decide să oprească furnizarea rusească care circulă peste țările sale membre. Rusia a întrerupt deja exporturile de gaze către membrii UE Finlanda, Polonia și Bulgaria.

Serbia este pregătită să renunțe la UE

UE în ansamblu s-a grăbit să își reducă dependența de energia rusă de la invazie și urmează să discute modalități de a continua să facă acest lucru și să îl audieze pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenski în timpul unui summit al liderilor care începe luni.

În ciuda rapoartelor privind atrocitățile din Ucraina din cauza invaziei, Vučić și alți lideri sârbi s-au plâns de presiunea occidentală de a se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.

Oficialii sârbi spun că țara balcanică trebuie să reziste unor astfel de presiuni, chiar dacă acest lucru înseamnă să renunțe la obiectivul de a adera la UE.

În timpul guvernării de 10 ani a lui Vučić, Serbia a păstrat legături strânse cu Putin și Moscova, precum și cu China.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...