Senzorul de cutremure detectează seismul înainte de producerea lui. Raed Arafat a dezvăluit și cu cât timp înainte. „Nu anunțăm, s-ar crea panică”

Mihnea Tălău 03.03.2023, 19:32
Senzorul de cutremure detectează seismul înainte de producerea lui. Raed Arafat a dezvăluit și cu cât timp înainte. „Nu anunțăm, s-ar crea panică”

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a recunoscut că populaţia din România nu este anunţată înainte de producerea cutremurelor, pentru că nu este pregătită şi s-ar crea panică. El a explicat și de ce se întâmplă acest lucru, amplu comentat și contestat.

Durează 25 de secunde din momentul detectării până la producerea sa

În cadrul unei conferințe de presă, Arafat a explicat că unii cetăţeni ar putea încerca să coboare pe scări, dacă ar fi anunţaţi că se produce un seism în câteva secunde. El a atras atenţia că s-ar induce panică unei populaţii fără exerciţii frecvente în acest domeniu. Mai mult, Arafat a spus că se estimează că sunt 25 de secunde din momentul în care senzorul detectează un viitor cutremur şi până la producerea sa, însă nu întotdeauna acesta este intervalul şi că nu s-a avut în vedere timpul necesar pentru elaborarea şi transmiterea mesajului.

Șeful DSU a apreciat sistemele care, prin automatizare, pot întrerupe anumite procese, cum ar fi oprirea trenurilor care circulă. În plus, el a semnalat că în situaţii de dezastru unii încearcă să creeze haos din varii motive.

„Ţintesc instituţiile care au un rol în domeniu, în timpul dezastrului. Dacă nu suntem solidari şi dacă încep lupte politice sau de altă natură sau de interese şi folosesc dezastrul că să realizeze un deziderat, altul decât a ajuta oamenii şi a-i salva, înseamnă că riscul de a se ajunge la un haos este foarte mare”, a declarat Arafat, potrivit Digi24.ro.

De ce Ro alert nu a functionat la cutremurul din Gorj

”Pregătirea trebuie să fie una a societății”

El a afirmat că nu trebuie propagate mesajele neverificate şi false şi a explicat că, pentru a raporta diverse situaţii în aplicaţia DSU, cetăţenii trebuie să se autentifice pentru a evita cazurile în care unele persoane vor să deruteze sau să creeze panică. Raed Arafat a spus că dezastrele, fie că sunt cutremure, inundaţii sau alte fenomene meteo, se agravează, fapt ce necesită mai multă pregătire din partea autorităţilor şi a cetăţenilor.

„Fiecare persoană trebuie să ştie ce riscuri o ameninţă în zona în care trăieşte sau în zona în care merge, cum trebuie să fie pregătită, ce are de făcut în primă fază. Primii salvatori într-un cutremur sunt vecinii şi oamenii de la faţa locului şi poate să dureze chiar câteva ore până vezi primele forţe. Pregătirea trebuie să fie una a societăţii”, a conchis Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...