Semnificația numelui Gabriel + Gabriela – de unde provine el, ce înseamnă și alte curiozități

Daria Petrescu 07.11.2020, 09:44
Semnificația numelui Gabriel + Gabriela – de unde provine el, ce înseamnă și alte curiozități

Pe 8 noiembrie, credincioșii  bisericii ortodoxe sărbătoresc ziua numelui, de Sfântul Mihail și Gavril. Astfel că, cei care poartă numele Gabriel, Gabriela, Mihai, Mihaela, vor avea ocazia să primească mesaje și urări din partea celor dragi. Deși această sărbătoare este una încărcată de tradiții și obiceiuri, puțini sunt cei care știu de unde provine semnificația numelui Gabriel și Gabriela. Iată câteva curiozități, despre care sigur nu ați aflat.

Semnificația numelui Gabriel/ Gabriela. De unde provine

Zilele de sărbătoare ale Sfântului Arhanghel Gavriil sunt 8 noiembrie şi 26 martie. Un lucru mai puțin știut, este acela că biserica ortodoxă îl comemorează pe arhanghelul Gavril și cu alte doua ocazii. Acest lucru se întâmplă pe pe 26 martie , odată cu Buna Vestire , și pe 13 iulie .

Semnificația numelui Gabriel, Gavriil

Gabriel, Gavriil – din ebraică:  „Dumnezeu este puternic, numele acesta deosebit arătându-ne nu doar că Dumnezeu este Atotputernic, ci şi că omul îşi găseşte puterea în Dumnezeu, adică în credinţă şi iubire: puterea de a trece peste orice greutate, puterea sufletească de a răzbi şi învinge în viaţă: „Dumnezeu este scăparea şi puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară”. (Psalmi 45,1).

Numele acesta deosebit  arată că nu doar că Dumnezeu este Atotputernic. Oamenii își găsesc puterea în Dumnezeu, în credință și iubire. Asta înseamnă, puterea de a trece peste orice greutate, puterea sufletească de a răzbi şi învinge în viaţă.

Derivate: Gabi, Gabriela, Gavrilă ş.a.

Sfântul Arhanghel Gavriil este mesagerul Domnului, dar şi cel ce ţine piept demonilor şi răului. Acesta este un personaj extrem de important în credința creștină.

În icoane este înfăţişat purtând în mână o floare. Semnificația este aceea că, la Buna Vestire Sfântul Arhanghel Gavriil a întâmpinat-o pe Maica Domnului cu o floare de crin şi cu vestea minunată că ea, Fecioara Maria, avea să-L aducă pe lume pe Mântuitorul nostru, Pruncul Iisus: „Eu sunt Gavriil şi am fost trimis ţie să-ţi binevestesc acestea” (Luca 1,19).

Mesaje cu ocazia onomasticii, de Sfântul Mihail și Gavril

La mulți ani și fie ca sfinții care te protejează să te călăuzească mereu! Să ai o zi frumoasă și liniștită.

Cu ocazia acestei sărbători, primiți un călduros „La mulți ani„, multă sănătate și realizări alături de cei dragi. Ziua să fie perfectă

Întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare și prietenie.

Zâmbește și s-aveți parte de toată distracția și emoția specifică acestei zile

Așa cum soarele luminează pentru toată omenirea așa și tu ne luminezi nouă viața. La mulți ani, cu ocazia acestei zile sfinte

Viața să vă fie senină ca răsăritul de soare, iar sufletul mereu curat și tânăr ca roua de pe flori.

Sfantul al carui nume il porti sa te ocroteasca si sa te calauzeasca in viata.  La mulți ani!

De ziua numelui tau iti doresc sa ai parte de succes, impliniri si sanatate.

Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunată. Să ai un an plin de realizari. La mulți ani.

Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

Zua aceasta să fie una specială, de care să profiți din plin, cu această ocazie. La mulți ani, de Sfântul Mihail și Gavril.

Urmăriți Impact.ro și pe