Semnificația lalelelor în funcție de culoare. Ce înseamnă dacă primești în dar lalele roșii

Emanuela Pană 02.03.2023, 14:43
Semnificația lalelelor în funcție de culoare. Ce înseamnă dacă primești în dar lalele roșii

Alfabetul secret al florilor a căpătat o mare amploare încă din epoca victoriană, semnificațiile acestora diferind nu doar în funcție de specie, ci și de culoare. Se știe că lalelele sunt asociate cu prietenia, căldura sau cu noile începuturi, dar mesajele pe care le transmit aceste flori elegante variază de la culoare la culoare. Află semnificația lalelelor în funcție de culoare.  

Povestea și originile lalelelor 

Lalelele sunt originale din Asia Centrală, dar au devenit foarte populare în Turcia. Numele lalelei provine de la cuvântul persan pentru turban, deoarece în plină înflorire laleaua are o formă asemănătoare unui turban.  

În mod obișnuit, lalelele sunt un simbol pentru dragostea perfectă, semnificația iubirii perfecte fiind legată de legendele turcești și persane despre dragostea dintre Farhad și Shirin. Există câteva versiuni ale acestei povești.

Potrivit uneia dintre ele, un prinț pe nume Farhad se îndrăgostește de o fată frumoasă numită Shirin. Din nefericire, tânăra este ucisă, iar acest lucru îl sfâșie pe Farhad. Cuprins de disperare, el își împinge calul de pe o stâncă, iar acolo unde sângele său atinge pământul crește o lalea roșie – simbolul iubirii perfecte. 

Într-o altă versiune, Farhad este un cioplitor în piatră, iar Shirin este o prințesă. El încearcă să o cucerească, dar ea îl respinge, așa că tânărul merge pe dealuri să cânte muzică pentru a o onora. Când află acest lucru, prințesa se îndrăgostește de el. Cu toate acestea, tatăl ei nu este deloc încântat că fata s-a îndrăgostit de un om de rând și îl însărcinează să sape un canal uriaș pentru a-și dovedi dragostea. 

După câțiva ani, când Farhad aproape terminase canalul, tatăl lui Shirin trimite o curtezană pentru a-l convinge pe tânăr că fiica lui este moartă. El este atât de tulburat încât își ia viața. Când Shirin află acest lucru, se duce să-l caute și își ia și ea viața pentru a fi alături de el. Lalele roșii cresc acolo unde sângele lor atinge pământul, ca simbol că dragostea lor va dura pentru totdeauna, potrivit ftd.com. 

Citește și: Trucul simplu pentru a păstra lalelele și zambilele mai mult timp. Ce trebuie să adaugi în apa din vază

Semnificația lalelelor în funcție de culoare 

După cum aminteam mai sus, limbajul florilor a devenit popular încă din epoca victoriană, însemnătatea florilor fiind bazată pe o simbolistică veche. În cazul lalelei, cele mai multe simboluri bazate pe culoare se trag din anumite legende.  

Semnificatia lalelelor in functie de culoare
Semnificatia lalelelor in functie de culoare

Dacă vrei să adaugi o însemnătate specială unui buchet de lalele, este important să știi câte ceva despre semnificația cromatică a lalelelor. Întrucât aceste flori sunt foarte vogă în luna martie, laleaua fiind chiar „mascota“ internațională a Zilei Femeii, ne-am gândit să facem o trecere în revistă a semnificației lalelelor în funcție de culoare.  

Iată care este simbolistica lalelelor în general:  

  • Laleaua este, în primul rând, simbolul declarației de iubire (iubire perfectă, profundă); 
  • Deoarece se numără printre primele flori care însoțesc primăvara, lalelele pot însemna și renaștere; 
  • Victorienii asociau adesea lalelele cu caritatea. 

Trecând de la general la particular, află ce ne spune culoarea petalelor despre lalele:

1. Laleaua albă

Asemenea altor flori de aceeași culoare, laleaua albă este asociată cu puritatea, respectul, onoarea, dar și cu iertarea. Așadar, fie că trebuie să vă cereți scuze cuiva, fie că sărbătoriți un eveniment religios important, cum ar fi un botez, lalelele sunt ideale. Se pare că, potrivit superstițiilor, cine visează lalele albe este pe cale să pornească într-o nouă călătorie și un nou început în viață.

2. Laleaua galbenă

De-a lungul timpului, semnificația lalelei galbene a evoluat. Astfel, dacă în urmă cu ceva vreme ea simboliza dragostea unilaterală, care este lipsită de speranță, mai nou, laleaua galbenă reprezintă un mod frumos de a spune „există soare în zâmbetul tău“. Iar dacă plantezi lalele galbene în grădina din față sau din spate, se știe că acestea aduc noroc și prosperitate în casă.

3. Laleaua portocalie

În cazul lalelelor, culoarea portocaliu este asociată cu entuziasmul și energia, fiind o alegere excelentă atunci când vreți să dăruiți flori colegelor. Ele nu au o conotație romantică, lucru valabil în cazul lalelelor roșii. Însemnătatea lor include și înțelegerea și colaborările de calitate. 

4. Laleaua roșie

Lalelele roșii au fost atribuite încă de la început sentimentului de iubire profundă, nepieritoare. Laleaua roșie semnifică, așadar, iubirea, inclusiv dragostea aflată la început de drum. Nu-i de mirare că ele sunt florile preferate ale tinerilor îndrăgostiți. 

5. Laleaua roz

Lalelele roz comunică afecțiune, grijă, urări de bine și dragoste (deși nu la fel de profundă sau pasională ca dragostea pe care o transmit lalelele roșii). Lalelele roz sunt excelente pentru a fi oferite prietenilor și membrilor familiei în semn că vă pasă. Dacă doriți să felicitați pe cineva pentru un nou loc de muncă, o promovare sau o absolvire, lalelele roz spun cel mai bine acest lucru. 

6. Laleaua mov

Deoarece vopseaua purpurie era un lux pe care numai familia regală sau cei foarte bogați și-l puteau permite, lalelele mov au o semnificație de regalitate și eleganță. În anii 1500, regina Elisabeta chiar a interzis tuturor, cu excepția membrilor familiei regale, să poarte violet, deoarece culoarea era percepută drept specială, notează bloomandwild.com 

Vezi și: Ce fel de personalitate ai în funcție de florile tale preferate. Iubitorii de orhidee sunt adevărați artiști

La ce sunt folosite lalelele?  

Există povești potrivit cărora, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oamenii mâncau bulbi de lalele, în special în timpul foametei din Olanda. Potrivit lui J.H. Warmerdam, un bărbat care a crescut în Olanda în timpul conflictului global, bulbii le provocau oamenilor iritații ale pielii și nu erau plăcuți la gust.  

Semnificatia lalelelor in functie de culoare
La ce foloseau oamenii lalelele in timpul celul de-al Doilea Razboi Mondial

Însă, deoarece nu fuseseră plantate multe lalele în acel an, exista un stoc mare în toată țara. Deși acum nu se mai mănâncă bulbi de lalea și mulți cred că nu ar trebui să fie ingerate, petalele de lalea pot fi consumate și sunt adesea folosite pentru a orna salate și alte mâncăruri.  

În prezent, fie că doriți să vă exprimați dragostea profundă, fie că doriți doar să înveseliți ziua cuiva cu aceste flori vibrante, lalelele sunt o modalitate excelentă atât de a arăta ceea ce simțiți, cât și de a adăuga un strop de culoare unei încăperi.   

Fiind una dintre cele mai ușor de recunoscut flori din lume, laleaua simplă, dar frumoasă, se găsește în casele și grădinile multor persoane. Deși nu este nici prea mare, nici prea mică, nici prea strălucitoare, floarea de lalea este perfectă.  

Știai că…? 

Nu vă puteți sătura de fermecătoarea floare de lalea? Nu vă învinovățim! Iată câteva lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre lalele: 

  • Laleaua este, de asemenea, floarea pentru aniversarea a unsprezece ani de la nuntă, ca simbol al devotamentului și al iubirii; 
  • Există peste 150 de specii de lalele, cu un număr șocant de 3.000 de soiuri; 
  • Lalelele fac parte din aceeași familie cu crinii și ceapa; 
  • Petalele de lalea sunt comestibile și pot fi folosite pentru a înlocui ceapa în multe rețete sau chiar pentru a face vin; 
  • Bulbii de lalele ar trebuie să fie plantați toamna și înfloresc la începutul primăverii și până vara; 
  • În perioada de vârf a maniei lalelelor, florile valorau mai mult decât diamantele. 
Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...