Semnal de alarmă tras de specialiști. Cei care au investit bani în criptomonede riscă să piardă totul

Mihnea Tălău 17.03.2022, 15:08
Semnal de alarmă tras de specialiști. Cei care au investit bani în criptomonede riscă să piardă totul

Atenție la criptomonede. Joi, într-o declarație comună, organismele de supraveghere a valorilor mobiliare, băncilor și asigurărilor din Uniunea Europeană, au semnalat faptul că consumatorii riscă să își piardă toți banii investiți în criptomonede și ar putea cădea pradă escrocheriilor.

Avertismente adresate consumatorilor cu privire la criptoactive

Specialiștii din UE atrag atenția consumatorilor unor astfel de active că ar trebui să fie atenți la riscurile reclamelor înșelătoare și al influencerilor. Cei care au investit bani în criptomonede riscă să piardă întreaga investiție, informează Reuters.

„Consumatorii se confruntă cu posibilitatea foarte reală de a-și pierde toți banii investiți dacă achiziționează aceste active”, au afirmat cele trei autorități ale UE într-un comunicat.

Aceasta marchează o rafală de avertismente directe adresate consumatorilor cu privire la criptoactive de către autoritățile UE, precizând că aceștia nu au nicio protecție sau recurs la despăgubiri în temeiul legislației UE în vigoare privind serviciile financiare.

 

Pregătiți-vă să vă pierdeți investiția, avertizează autoritățile de profil din UE

Autoritățile de reglementare sunt din ce în ce mai îngrijorate de faptul că tot mai mulți consumatori cumpără 17.000 de criptoactive diferite, inclusiv bitcoin și ether, care reprezintă 60% din piață, fără a fi pe deplin conștienți de riscuri, au declarat autoritățile de reglementare.

„Consumatorii ar trebui să fie atenți la riscurile reclamelor înșelătoare, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale și al influencerilor. Consumatorii ar trebui să fie deosebit de atenți la promisiunile de randamente rapide sau ridicate, în special cele care par prea bune pentru a fi adevărate”, se precizează în comunicat.

În plus, consumatorii ar trebui să fie conștienți de faptul că consumul de energie pentru producerea unor criptomonede este ridicat și de impactul pe care acest lucru îl are asupra mediului, se mai arată în declarație.

Specialiștii în domeniu, din țara noastră apreciază că 4 din 10 români dețin în 2022 sau au deținut criptomonede. Bitcoin este cea mai cunoscută criptomonedă în România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...