Semnal de alarmă din Germania: „Să nu credeți că Putin nu ar ataca alte state”

Beatrice Dumitru 03.05.2022, 16:57
Semnal de alarmă din Germania: „Să nu credeți că Putin nu ar ataca alte state”

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a fost acuzat în repetate rânduri că a ezitat să susțină Ucraina după începerea invaziei ruse, însă a resprins criticile și a precizat că strategia Berlinului este să acționeze cu prudență. Olaf Scholz l-a criticat, însă, pe Vladimir Putin și a avertizat că Rusia ar putea ataca și alte țări.

Avertismentul lui Olaf Scholz

Invazia Ucrainei de către Rusia a încălcat ordinea de după cel de-al Doilea Război Mondial și a forțat Europa să-și consolideze strategia de apărare, a declarat cancelarul german Olf Scholz într-o conferință comună cu premierii Suediei și Finlandei, Magdalena Andersson și Sanna Marin.

Olaf Scholz a declarat, de asemennea, că nimeni nu poate presupune că Rusia nu va ataca alte țări, având în vedere că a încălcat dreptul internațional în Ucraina, iar Germania va sprijini Finlanda și Suedia dacă va decide să adere la NATO, potrivit Reuters.

Semnal de alarmă din Germania: „Să nu credeți că Putin nu ar ataca alte state”
Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Nimeni nu poate presupune că președintele și guvernul rus nu vor încălca cu alte ocazii legea internațională cu violență”, a spus Olaf Scholz.

„Vladimir Putin vrea să-și extindă teritoriul

Într-un interviu separat acordat revistei Stern, cancelarul german a declarat că politica președintelui rus Vladimir Putin este imperialistă și că acesta considera țările vecine ca fiind curtea din spate a Rusiei.

Vrea să-și extindă teritoriul și să împingă granițele cu violență. El încearcă cu disperare să restabilească vechea semnificație a Rusiei într-o lume care s-a schimbat”, a afirmat Olaf Scholz.

Liderul de la Berlin a mai spus că Vladimir Putin pare că dorește să captureze o parte din estul și sudul Ucrainei, stabilind acolo o nouă linie de contact care ar avea ca rezultat o încetare a focului.

Aceasta nu va fi o soluție durabilă. Putin trebuie să încheie un acord cu Ucraina”, a adăugat Olaf Scholz.

La rândul său, premierul finlandez Sanna Marin a spus că țara sa are capacități de apărare credibile și o voință puternică de a se apăra.

Am menținut o armată militară puternică și modernă, capabilă să opereze și gata să acționeze împreună cu NATO”, a spus aceasta.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care Moscova o numește o „operație militară specială”, Finlanda și Suedia vor să aderare la Alianța Nord Atlantică, ceea ce ar marca o schimbare majoră de politică pentru regiunea nordică.

Urmăriți Impact.ro și pe