Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a fost acuzat în repetate rânduri că a ezitat să susțină Ucraina după începerea invaziei ruse, însă a resprins criticile și a precizat că strategia Berlinului este să acționeze cu prudență. Olaf Scholz l-a criticat, însă, pe Vladimir Putin și a avertizat că Rusia ar putea ataca și alte țări.
Invazia Ucrainei de către Rusia a încălcat ordinea de după cel de-al Doilea Război Mondial și a forțat Europa să-și consolideze strategia de apărare, a declarat cancelarul german Olf Scholz într-o conferință comună cu premierii Suediei și Finlandei, Magdalena Andersson și Sanna Marin.
Olaf Scholz a declarat, de asemennea, că nimeni nu poate presupune că Rusia nu va ataca alte țări, având în vedere că a încălcat dreptul internațional în Ucraina, iar Germania va sprijini Finlanda și Suedia dacă va decide să adere la NATO, potrivit Reuters.
„Nimeni nu poate presupune că președintele și guvernul rus nu vor încălca cu alte ocazii legea internațională cu violență”, a spus Olaf Scholz.
Într-un interviu separat acordat revistei Stern, cancelarul german a declarat că politica președintelui rus Vladimir Putin este imperialistă și că acesta considera țările vecine ca fiind curtea din spate a Rusiei.
„Vrea să-și extindă teritoriul și să împingă granițele cu violență. El încearcă cu disperare să restabilească vechea semnificație a Rusiei într-o lume care s-a schimbat”, a afirmat Olaf Scholz.
Liderul de la Berlin a mai spus că Vladimir Putin pare că dorește să captureze o parte din estul și sudul Ucrainei, stabilind acolo o nouă linie de contact care ar avea ca rezultat o încetare a focului.
„Aceasta nu va fi o soluție durabilă. Putin trebuie să încheie un acord cu Ucraina”, a adăugat Olaf Scholz.
La rândul său, premierul finlandez Sanna Marin a spus că țara sa are capacități de apărare credibile și o voință puternică de a se apăra.
„Am menținut o armată militară puternică și modernă, capabilă să opereze și gata să acționeze împreună cu NATO”, a spus aceasta.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care Moscova o numește o „operație militară specială”, Finlanda și Suedia vor să aderare la Alianța Nord Atlantică, ceea ce ar marca o schimbare majoră de politică pentru regiunea nordică.