Semnal de alarmă de la OMS. Greșeala pe care mulți oameni o fac atunci când poartă mască de protecție

Raluca Juncu 06.06.2020, 15:17

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un nou semnal de alarmă cu privire la răspândirea coronavirusului. La ce trebuie să fie oamenii atenți, de fapt, atunci când poartă masca de protecție?

Ce spune OMS cu privire la purtatul măștilor

OMS și-a schimbat poziția cu privire la purtatul măștilor. Reprezentanții organizației spun că purtatul măștilor nu reprezintă o certitudine cu privire la limitarea contractării virusului, în contextul în care igiena mâinilor este neglijată. Totodată, distanțarea socială, procedeul prin care oamenii trebuie să respecte acesta distanță de 2 metri față de o altă persoană din apropiere trebuie respectat cu strictețe.

OMS: Pe lângă mască, disntanșare socială este foarte importantă. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
OMS: Pe lângă mască, disntanșare socială este foarte importantă. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Reprezentanții OMS se îngrijorează asupra faptului că oamenii au falsa impresie că atunci când folosesc mască, virusul nu poate ajunge la ei.

„Măştile pot crea, de asemenea, un fals sentiment de securitate (…) Nu pot spune acest lucru suficient de clar: doar măştile singure nu vă vor proteja de COVID-19”, a declarat vineri, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS într-un briefing de presă.

Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății nu a pledat mereu pentru utilizarea măștilor, precizând că guvernele lumii ar trebui să încurajeze acest lucru doar în zonele în care riscul de infecție este foarte ridicat și acolo unde nu există posibilitatea păstrării distanței minime de doi metri, cum ar fi mijloacele de transport în comun, unitățile comerciale sau alte spații în care există aglomerări foarte mari, scrie Agerpres.

În România, începând cu data de 15 mai, masca a devenit un accesoriu obligatoriu de purtat, în spațiile închise. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional, în baza Legii nr. 55/2020. Sumele amenzii sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

La nivel mondial, 6,875,257 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, în timp 398,692 și-au pierdut viața după ce au contractat acest virus. Potrivit celor mai recente date furnizate de wordometres.ro, SUA, Brazilia, Rusia și Spania sunt cele mai afectate state de răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Urmăriți Impact.ro și pe