Șeful NATO vine în România. Ce este trecut pe agenda lui Jens Stoltenberg

Mihnea Tălău 25.11.2022, 13:08
Șeful NATO vine în România. Ce este trecut pe agenda lui Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, sosește luni în România având programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Care va fi subiectul discuțiilor.

Calendarul vizitei lui Stoltenberg la București

În cadrul vizitei la București, conform unui comunicat al Alianţei Nord-Atlantice, înaltul oficial va susţine o conferinţă de presă comună cu preşedintele României (în jurul orei 17,00) şi va face declaraţii de presă alături de ministrul român al Afacerilor Externe (aproximativ ora 17,35).

Sursa citată mai precizează că în cursul zilei de marţi, Jens Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Secretarul general NATO va fi prezent în România în perioada 28 – 30 noiembrie pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi, eveniment ce are loc marţi şi miercuri. De asemenea, în cursul zilei de marţi, Stoltenberg va participa la Aspen – GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs.

„Miniștrii de externe ai NATO se vor reuni săptămâna viitoare la București. Vom aborda războiul ilegal al Rusiei din Ucraina, care continuă să amenințe pacea și securitatea euro-atlantică. Președintele Putin eșuează în Ucraina și răspunde cu mai multă brutalitate, cu valuri de atacuri deliberate cu rachete asupra orașelor și infrastructurii civile, privându-i pe ucraineni de căldură, lumină și hrană”, a declarat, vineri, Jens Stoltenberg.

Romania, gazda unei reuniuni a ministrilor de Externe ai NATO

Sprijin față de Ucraina și repoziționarea relațiilor cu China

El a adăugat că este în interesul Occidentului să sprijine Ucraina pentru a preveni victoria lui Vladimir Putin și a altor regimuri autoritare, care se folosesc de forța brută să își atingă obiectivele.

„Mă aștept că miniștrii de Externe (la reuniunea de la București, n.r.) să intensifice sprijinul non-letal prin pachetul nostru de asistență cuprinzător”, a adăugat secretarul general al NATO.

El spune că războiul din Ucraina a evidenția dependența Europei de gazul rusesc și este cazul unei repoziționări și față de China.

„Războiul din Ucraina a demonstrat dependența noastră periculoasă față de gazul rusesc. Așa că trebuie să evaluăm dependențele noastre față de alte regimuri autoritare, nu în ultimul rând față de China”, a conchis Jens Stoltengerg.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...