Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE la Chișinău, este de părere că decizia publicată curând de CSE ce are în vedere suspendarea licenței posturilor TV pro-ruse a reușit să ridice multe semne de întrebare, astfel că încurajează autoritățile să ofere mai multe detalii clare cu privire la acest demers.
Jānis Mažeiks susține în continuare că și Uniunea Europeană a impus sancțiuni în cazul posturilor TV, din cauza că era relatat în mod nu chiar corect războiul rus din Ucraina, dar și din cauza că se promova propaganda și dezinformarea. Cu toate acestea, UE a oferit detalii despre deciziile date și nu a lăsat loc de interpretări, astfel că autoritățile moldovene au obligația de a da un exemplul european, excluzând incertitudinile apărute în societate în urma suspendării licenței celor șase posturi TV.
„Pentru Uniunea Europeană, libertatea exprimării, desigur că, este un drept fundamental. UE, la fel, a impus anumite sancțiuni cu privire la acele canale de televiziune care difuzau informația din Rusia, propagandă și dezinformare, care, de fapt, instiga la ură și reflecta incorect războiul din Ucraina.
Noi, la fel, desigur că am mai fost martori ai faptului că Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a luat decizia de a suspenda licența celor 6 canale TV. Desigur că, noi vedem că Republica Moldova este afectată de dezinformare și propagandă, care este legată de războiul din Ucraina și noi la fel am fost martori ai faptului că aceste canale care au fost suspendate, au fost avertizate și amendate în trecut de Consiliul Audiovizualului”, a menționat oficialul european în cadrul unei emisiuni TV de la Chișinău.
Acesta a ținut să mai precizeze că decizia care a fost luată și publicată de Comisia pentru Situații Excepționale a fost una extrem de succintă și chiar urma să mai fie explicată de către Guvern și de către Consiliul Audiovizualului, pentru a explica care a fost motivația din spate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Din această perspectivă, aș vrea doar să încurajez autoritățile statului să continue această activitate explicativă pentru a fi clar tuturor de ce a fost luată această decizie, fiindcă inițial a ridicat mai multe semne de întrebare și probabil asta este una din diferențele dintre sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și acestea, deoarece în cazul Uniunii Europene este foarte clar pentru ce sunt aplicate anumite sancțiuni, astfel încât să fie pe înțelesul populației și acesta este un aspect foarte important”, a mai spus acesta.
Astfel că la numai trei zile de la anunțul Comisiei pentru Situații Excepționale, șefa Consiliului Audiovizualului de la Chișinău, Liliana Vițu-Eșanu, a oferit detalii despre motivele care au stat la baza hotărârii CSE.
În plus, pe 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a decis suspendarea licenței a șase posturi de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Hotărârea a fost luată pentru a putea securiza spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase, aceasta fiind valabilă în timpul stării de urgență.