Şeful ANAF, despre motivul pentru care este bine să plăteşti cu cardul, nu cash. „Legea prevede clar”

Ioana Bucur 24.06.2022, 07:57
Şeful ANAF, despre motivul pentru care este bine să plăteşti cu cardul, nu cash. „Legea prevede clar”

În ultimii ani, mai cu seamă în perioada pandemiei de Covid-19, românilor li s-a recomandat să evite, cât este posibil, plata cu bani fizici și să opteze pentru tranzacțiile online sau cu cardul de cumpărături. Recent, șeful ANAF, Lucian Heiuș, a vorbit despre un alt motiv pentru care este bine să plătești cu cardul, nu cash.

De ce spune șeful ANAF că este bine să plăteşti cu cardul, nu cash

Cu câteva zile în urmă, Lucian Heiuș, șeful ANAF, a fost invitat în platoul unei emisiuni TV, unde a explicat de ce este mai bine să să plătești cu cardul, nu cash, adăugând că este o regulă pe care o aplică și el, de ceva vreme. Motivul invocat de acesta nu este legat de nicio măsură de protecție împotriva vreunui virus ce s-ar putea „lipi” de bancnote.

Întrebat de ce unii comercianți nu emit bonuri de casă, șeful ANAF i-a sfăuit pe români să își achite cumpărăturile doar folosind cardul, pentru că doar așa pot fi siguri că suma cheltuită de ei va fi fiscalizată, așa cum prevede legea.

„Legea prevede clar, trebuie să bată în casă orice produs pe care îl comercializează şi să ofere bonul celui care face cumpărătura. Mulţi nu cer acest bon. Eu recomand şi eu asta fac de foarte mulţi ani, plătesc cu cardul şi atunci ştiu foarte clar că în momentul în care am plătit cu cardul suma intră în contul bancar şi trebuie să fie fiscalizată, nu mai există nicio altă variantă”, a declarat Lucian Heiuş, la Digi 24.

Seful ANAF, despre motivul pentru care este bine sa platesti cu cardul, nu cash. Legea prevede clar
Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, . Inquam Photos / George Călin

„Aşteptăm să se termine şi o aplicaţie care să ne permită să navigăm în aceste case de marcat”

Heiuș a adăugat că se dorește ca toate casele de marcat din România să fie logate la serverele ANAF şi că o mare parte din cele existente sunt deja logate.

„Avem la ora actuală 598.000 de case de marcat care sunt deja logate la serverele ANAF-ului. Cred că sunt în România cam 620.000 de case de marcat. Ne apropiem încet-încet să logăm cam toate casele de marcat.

Aşteptăm să se termine şi o aplicaţie care să ne permită să navigăm în aceste case de marcat ca să vedem la ce oră, ce bonuri au bătut, să vedem dacă sunt încasări fluctuante sau din continue aşa cum ar fi normal”, a mai spus șeful ANAF.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...