Șefu ISU Orlando Șchiopu, adevărul dureros despre tragedia Colectiv: “Nu suntem pregătiţi în şcoli pentru dezastre”

Diana Radu / 25.10.2019, 15:19
Șefu ISU Orlando Șchiopu, adevărul dureros despre tragedia Colectiv: “Nu suntem pregătiţi în şcoli pentru dezastre”

Orlando Șchiopu, șeful Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov, a declarat în contextul incendiului care s-a produs în clubul Colectiv din Capitală, că la ora actuală dacă un eveniment similar s-ar produce în școlile din țară, pompierii nu ar face față.

Orlando Șchiopu a recunoscut că pompierii s-au simțit depășiți de aploarea dezastrului de la clubul Colectiv. “Am dat faţă în faţă cu o situaţie pe care nu am mai întâlnit-o. Nu suntem pregătiţi în şcoli pentru dezastre şi nici nu suntem roboţi. Am fost anunţaţi pentru un incendiu, nu anunţaţi că ar fi câteva sute de oameni care nu pot ieşi dintr-o incintă sau mari arşi”, a spus Orlando Şchiopu.

“Era mult mai important să scot toţi oamenii din acea incintă, să îi evacuăm la ambulanţe. (…) În interiorul clubului sunt pompieri care caută. Nu se văd pe imagini. (…) Toţi pompierii care au fost acolo au acţionat cum au putut mai bine”, a mai spus Șchiopu. 

Cum explică Orlando Șchiopu faptul că filmarea de la Colectiv a fost ținută departe de ochii publicului

Ce spune Orlando Schiopu, seful ISU despre filmarea tinuta secreta. Sursa foto: PSnews
Ce spune Orlando Schiopu, seful ISU despre filmarea tinuta secreta. Sursa foto: PSnews

Despre filmarea de 20 de minute și 40 de secunde care arată modul în care autoritățile au intervenit pentru a acorda primul ajutor victimelor din Colectiv, șefu ISU spune că u a dat imaginile procurorilor deoarece nu i-au fost cerute “în mod punctual”.

”Imaginile care au fost difuzate sunt înregistrate de colegii noştri, asta e evident, şi nu sunt un film continuu de la începutul intervenţiei până la finalul ei. Intervenţia a durat cinci ore, imaginile au 20 de minute”, au spus reprezentanţii IGSU, citați de News.ro.

”A fost vehiculată afirmaţia că la nivelul centrului operaţional al IGSU s-a luat decizia de a fi ascunse aceste imagini. Sunt şeful acestei structuri acum şi nu am comunicat nimănuit acest lucru, imaginile sunt în format original la nivelul IGSU şi vor fi puse la dispoziţie. Imaginile nu sunt viciate. Am solicitat IGSU Bucureşti – Ilfov aceste imagini, în privinţa analizei făcute cu colegii mei. Nu am fost prezent de la debutul intervenţiei, dar toţi trei am fost acolo în diferite etape ale misiunii”, a declarat colonel Cristian Radu, prim adjunct al Inspectorului general al IGSU.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI