EXCLUSIV

Securitatea turiștilor de pe litoral, în pericol în această vară. Numărul polițiștilor detașați, de patru ori mai mic. Lider Europol: „Abia vor avea timp de apelurile 112” Exclusiv

Alexandru Catalan 15.06.2022, 17:01
Securitatea turiștilor de pe litoral, în pericol în această vară. Numărul polițiștilor detașați, de patru ori mai mic. Lider Europol: „Abia vor avea timp de apelurile 112” Exclusiv

Românii care vor alege în acest an Litoralul drept gazdă a vacanței lor de neuitat vor trebui să fie de două ori mai atenți ca-n alte dăți. Și asta din pricina faptului că numărul polițiștilor de la „Ordine publică” ce vor fi detașați în stațiunile de la malul mării a scăzut considerabil. Iar acest amănunt ar putea fi considerat de cei certați cu legea o veritabilă invitație!

Liderul sindicatului polițiștilor, Europol, afirmă că numărul colegilor săi ce vor fi detașați în această vară pe litoral va fi incredibil de mic

Cosmin Andreica, liderul Sindicatul Europol, susține că numărul colegilor ce vor fi detașați din întreaga țară va fi atât de mic încât colegii săi nu vor avea practic nici măcar timpul necesar recuperării fizice de după executarea misiunilor.

„Colegii mei vor executa ture consecutive în trei schimburi, între orele 6.00 și 14.00, 14.00 – 22.00 și 22.00 și 6.00. Numai că în ziua a patra, ziua lor liberă, ei vor pierde o treime din ea cu cele șapte, opt ore de somn necesare, fiindcă ei își vor încheia serviciul la orele 6.00 dimineața. Iar a doua zi o vor lua de la capăt.

Noi am făcut deja o sesizare pe tema asta, dar se pare că Inspectoratul General al Poliției și Inspectoratul Județean Constanța își pasează chestiunea asemenea unei pisici cu probleme, cum se mai spune!”, a declarat Andreica pentru impact.ro.

Cosmin Andreica
Cosmin Andreica

„Anul acesta numărul lor va scădea de patru ori”

Liderul sindical al polițistilor afirmă că anul acesta, în plin sezon estival, circa 30 de polițiști de la „Ordine publică” se vor afla detașați la Mamaia, cea mai importantă stațiune estivală de la noi.

„Ca să vă faceți o idee, în urmă cu patru sau cinci ani, când eu însumi am executat misiuni în perioada estivală, doar la Mamaia erau între 115 și 130 de polițiști. Anul acesta numărul lor va scădea de patru ori. Iar în restul stațiunilor, din calculele noastre, vor exista între 7 și 15 polițiști detașați”, a mai spus Andreica.

El spune că aceeași situație delicată se va repeta și în cazul polițiștilor care vor supraveghea circulația rutieră în Constanța și toate stațiunile de pe Litoral.

În opinia sa, dacă conducerea Poliției nu va lua foarte curând măsuri de suplimentare a personalului necesar, polițiștii detașați nu vor avea timp „nici măcar să rezolve toate apelurile prin 112”.

„Numărul e atât de mic încât colegii mei abia dacă vor avea timp să rezolve toate apelurile primite prin 112. Nici vorbă să mai încerce și efectuarea de misiuni în haine civile, de patrulare prin diverse hoteluri și plaje, în încercarea de a-i descoperi pe cei care ajung pe litoral doar cu ideea de a face rost de bani sau bunuri care nu le aparțin, folosind pentru asta orice mijloace, fără niciun fel de scrupule”, e de părere același Andreica.

El susține că nu are nicio explicație pentru alegerea din această vară a celor ce conduc forțele de poliție. Mai mult, potrivit aceleiași surse, polițiștii ce urmează a fi detașați pe Litoral nu beneficiază de condițiile necesare unei cazări decente.

„Am descoperit că în unele dintre spațiile destinate colegilor noștri nu există un minim necesar de dotare. Spre exemplu, un mic frigider, în care să-și țină omul o bucată de brânză sau o roșie.

Prețurile pe litoral explodează în plin sezon estival, dar pe cine interesează că diurna polițistului e incomparabil de mică în raport cu acestea?! Salariul celui care vine de la nu știu ce post din Suceava sau din oricare altă parte a țării se va topi foarte repede pe litoral”, adaugă el.

Urmăriți Impact.ro și pe