Sectorul economic care merge cel mai bine în România. E aproape de nivelul din 2019

Ioana Bucur 13.10.2021, 14:47
Sectorul economic care merge cel mai bine în România. E aproape de nivelul din 2019

Revenire spectaculoasă, după pierderile de anul trecut, provocate de începutul pandemiei. Care este sectorul economic care astăzi merge cel mai bine în România. Cifrele de afaceri au ajuns aproape de cele din 2019.

Cifre de afaceri cât cele din 2019

Într-o perioadă a incertitudinlor, un sector economic a înregistrat o revenire nesperată. După o scădere de 3,4%, până la 44,4 miliarde de lei, în 2020, anul acesta, cifra de afaceri a companiilor agricole ar putea reveni sau chiar depăși nivelul record atins în 2019, de aproape 46 de miliarde de lei, în baza calculelor Comisiei Europene din iulie

Potrivit estimărilor CE, producția locală de cereale ar urma să atingă o creștere de 43,5%, până la 27,2 milioane de tone, fiind astfel cel mai mare avans anual dintre statele membre.

„Cifra de afaceri a companiilor agricole din România a scăzut cu 3,6% în anul pandemiei, mai puțin decât estimările inițiale, în baza creșterii prețurilor la cereale și materii prime pe plan internațional, a subvențiilor alocate de autorități agricultorilor și a celorlalte măsuri de sprijin din anul pandemiei.

Deși pentru anul 2021, estimăm revenirea sectorului și apropierea cifrei de afaceri de maximul istoric de 46 de miliarde de lei din 2019, punctăm nevoia prioritizării investițiilor în infrastructură și modernizarea acestui sector, astfel încât România să redevină exportator net de produse agricole*, după ce în anul pandemiei a fost importator net, pentru prima dată, în ultimii 10 ani.

Ca direcție strategică, am putea urma exemplul Poloniei și să investim în procesare, ajungând ca, pe termen lung, să avem un sold pozitiv al comerțului internațional cu produse agro-alimentare, cu o valoare adăugată mai mare“, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, potrivit Profit.ro.

Sectorul economic care merge cel mai bine în România

Export record de brânzeturi în ultimele șase luni

Prima jumătate a acestui an a adus un record pentru România. Producătorii locali din industria lactatelor au reușit să trimită în afara țării, în statele membre UE, nu mai puțin de 7.100 de tone de brânză – cea mai mare cantitate din ultimii trei ani pentru țara noastră, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

În ciuda avansului major, doar patru state europene exportă mai puțin decât țara noastră: Croația, Portugalia și Finalnda. În plus, spun specialiștii din domeniu, deficitul este din ce în ce mai mare.

Chiar și cu creșterea spectaculoasă a exportului, România încă importă foarte mult. Deficitul balanței comerciale cu brânzeturi se adâncește constant, diferența dintre importuri – achiziții intracomunitare – și exporturi – achiziții intracomunitare – fiind de 39.700 de tone, în prima jumătate a acestui an, cu 12,5% mai mare decât în peripoada similară a lui 2020 și cu 30% peste cea din 2019.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...