Secretul vopsitului ouălor de Paște. Cum obții complet natural cele mai frumoase forme și culori vii

Ana Anitoiu, Ioana Nicolae 21.04.2021, 16:13
Secretul vopsitului ouălor de Paște. Cum obții complet natural cele mai frumoase forme și culori vii

Secretul vopsitului ouălor de Paște complet natural, în culori vii și cu cele mai frumoase modele, este extrem de simplu de aplicat. Metoda poate fi foarte distractivă pentru întreaga familie și mai ales pentru copii. În plus, în acest fel dispare orice îngrijorare cu privire la chimicalele din unele soluții speciale din comerț ce ar putea ajunge în organism la mesele de sărbători.

Secretul vopsitului ouălor de Paște. Cum obții culorile dorite, în mod natural

Există ingrediente naturale pentru orice culoare ți-ai putea dori ca să vopsești ouăle de Paște. Pentru cele ce nu pot lipsi, adică cele roșii, se pot folosi cojile de la un kilogram de ceapă roșie fierte pentru 15 sau 30 de minute în 500 de mililitri de apă, cu o lingură de sare grunjoasă. Pentru diverse nuanțe – roșu, grena, maroniu, se pot folosi și coji de ceapă galbenă sau amestecate. Pentru un roz închis, se poate utiliza o sfeclă roșie tăiată în cubulețe și fiartă în același mod.

Cei care vor să vopsească natural ouăle de Paște și în culori vesele au de unde să aleagă.  Pentru auriu-galben, se pot fierbe patru linguri de pudră de turmeric sau curcuma în jumătate de litru de apă, cu o lingură de sare grunjoasă. Se strecoară amestecul și se amestecă câte o lingură de oțet alb la fiecare 250 de mililitri lichid obținut. Se pot pune și coji de ceapă galbenă, pentru un portocaliu mai deschis. Ceaiul concentrat de mușețel poate duce la obținerea unui galben pal.

Secretul vopsitului oualor de Paste. Cum obtii complet natural cele mai frumoase forme si culori vii
Oua de Paste vopsite cu varza rosie

Secretul vopsitului ouălor de Paște. Cum obții albastru și violet

Tot natural pot fi vopsite ouăle de Paște și în diferite nuanțe de albastru, inclusiv turcoaz. Este nevoie doar de o jumătate de căpățână de varză roșie. Se toacă foarte mărunt și se fierbe 15-30 minute cu o lingură de sare grunjoasă, în 500 de mililitri de apă, după care se strecoară și se amestecă cu oțet. Pentru un albastru-gri, se pun în blender cam o cană cu afine sau mure congelate și două căni de apă caldă. Apoi, amestecul se fierbe 15 minute cu o lingură de sare grunjoasă. Se strecoară și se amestecă cu o lingură de oțet la 250 de mililitri lichid final.

Ouăle de Paște pot fi vopsite și în violet pal, folosind aproximativ două căni de suc concentrat de struguri roșii sau negri. La fiecare cană de 250 de mililitri se adaugă o lingură de oțet alb. Un verde pal sau maroniu deschis se obțin cu spanac sau urzici, pregătite prin aceeași metodă. Un maro-auriu poate fi făcut cu o cană de cafea puternică amestecată cu o lingură de oțet.

Secretul vopsitului ouălor de Paște. Cum poți face modele

Cei care doresc să facă și modele pe ouăle de Paște, tot natural, au nevoie de doar câteva lucruri, în afară de ingredientele pentru culorile dorite. Acestea sunt: ciorapi și ață, frunzulițe, flori și ierburi, oțet alb, sare și ulei pentru luciul final. Metoda de lucru este simplă și începe cu fierberea ouălor pentru 7 sau 10 minute și lăsarea lor la răcit. Coaja acestora trebuie să fie bine curățată. Următorul pas este pregătirea vopselei naturale, prin tehnicile de mai sus.

Apoi, se umezesc frunzele pe partea ce se aplică pe ou, se introduce oul în ciorap și se leagă cu ață, astfel încât acesta să fie cât mai întins. Se procedează așa cu fiecare ou. Modele se pot face și cu o scobitoare înmuiată în zeamă de lămâie. În locurile atinse de acest suc nu se va mai prinde culoarea la fel de intens. Apoi, se scufundă ouăle în vopseaua naturală fiartă, strecurată și amestecată cu o lingură de oțet la fiecare 250 de mililitri. Ouăle trebuie să fie acoperite în întregime și să nu fie înghesuite. Se pot lăsa la frigider pentru aproximativ trei ore, pentru culori pale, sau 8 ori chiar 12 ore pentru culori mai intense. În final, se usucă ouăle colorate cu un șervețel, se ung cu ulei pentru luciu și se tamponează din nou.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...